2021-07-12
又係一篇海港城餐廳既食評阿🥳今次依間係新一期dining coupo新加既餐廳,係海運大廈個邊坐擁無敵海景😉依間餐廳行casual平民路線,用奇太郎卡通做主題,除咗有一般常見既韓國菜,都有fusion burger,三文治同意粉,係海港城入面比較親民價既餐廳😎(*餐廳可用#海港城coupon dining category B 每滿$200減$100,最多用5張)—《 #三文魚子海膽忌廉汁烏冬》$188 ⭐⭐⭐⭐成日都覺得韓國fusion菜既精萃就係將啲野食變到好邪惡,除咗最常用既加芝士做拉絲效果,就係用澎湃既醬汁黎震撼味覺🤫一上枱最驚喜嘅就係見到有海量咁多三文魚子,難得地竟然比menu show出黎既更加多😍未食已經聞到香濃既忌廉醬,本身好擔心啲鳥冬會煮到淋曬,但食第一啖就發現啲烏冬仲好彈牙✌🏻韓國海膽夠哂creamy,香濃既醬汁加上三文魚子既鮮甜,絕對對得住呢個價錢👅—《 #番薯條配柚子蜜糖醬》$58 ⭐⭐⭐💥呢桶番薯條屬偏幼身,口感尚算香脆,份量亦多🤡搭配咗個柚子蜜糖醬真係令人眼前一亮,番薯條有啲甜膩,配上依個帶少少柚子甘味既醬就非常夾,令人食欲大增,食曬成桶亦不覺膩🤗—《 #海
《 #三文魚子海膽忌廉汁烏冬》$188 ⭐⭐⭐⭐
《 #番薯條配柚子蜜糖醬》$58 ⭐⭐⭐💥
《 #海鮮煎餅》$128⭐⭐⭐
海鮮煎餅入面用既海鮮值得一讚,食到一粒粒厚實而彈牙既墨魚😛不過略嫌炸粉過厚,無平時煎餅既薄脆口感😫海鮮煎餅配咗一碟辣汁,點住黎食更加滋味😇
《 #明太子蛋卷紫菜包飯卷》$108 ⭐⭐💥
呢個飯卷同平時食開既紫菜包飯用料相近,飯卷入面都係平時會用到既玉子、蘿蔔等😬仲額外配上一碟明太子沙律醬,第一次試有醬點紫菜包飯,都幾特別😗不過當日既紫菜包飯卷飯粒未完全熟透,有啲硬身🙁