呢排終於感受到秋天嘅感覺,所以係時候係打邊爐嘅季節,今次介紹咗呢一間係新加坡嘅過江龍,除咗招牌嘅美人湯,佢哋嘅粉紅色裝修都係大家到訪過啲原因。美滋鍋係一間喺旺角家樂坊嘅火鍋店,喺新加坡嘅過江龍,喺新加坡樂天餐飲集團旗下,係新加坡非常人氣,喺19年插旗香港,火鍋店以粉紅色為主題,湯底集多國特色,好似有日式Shabu-shabu、四川麻辣、台灣藥膳等。餐廳叫美滋鍋,係因為想打邊爐都可以食得健康,尤其係佢個招牌湯底係膠原蛋白養顏美容鍋,飲落去清甜養生。餐廳最吸引人,就係佢嘅粉紅色裝修,入到門口就見到一隻巨型粉紅色嘅啤啤熊,入邊都係以粉紅色為主,好啱打卡。餐廳空間感十足,枱同枱之間距離都闊落,環境夠乾淨,燈光夠明亮。枱底仲有叉電,櫃桶仲有紙巾,而火鍋爐都有抽風功能,吸走油煙。而且入邊仲有室內兒童遊樂場,啱晒一家大小。餐廳係用平板落單,圖文並茂,非常方便,隔離仲有沙漏俾大家計時。-1️⃣ 醬料 💰20pp(👅: 8.5/10)1️⃣ 小食 (👅: 7.5/10)呢度出邊會有自助區,分別會有醬料同埋小食,醬料種類有廿幾款,而且牆上面會有一啲推介嘅配搭,非常類似海底撈。我自己覺得花生味碟係幾好,另外依

而且入邊仲有室內兒童遊樂場,啱晒一家大小。
1️⃣ 醬料 💰20pp(👅: 8.5/10)
1️⃣ 小食 (👅: 7.5/10)
醬料
呢度出邊會有自助區,分別會有醬料同埋小食,醬料種類有廿幾款,而且牆上面會有一啲推介嘅配搭,非常類似海底撈。我自己覺得花生味碟係幾好,另外依度有海底撈,我最鍾意嘅菇醬,所以成日會就咁匀來食。
小食
小食方面除咗有生果好似橙、火龍果、西瓜、哈密瓜,仲會有餐前小食,好似花生、雲耳、冬菇、涼拌青瓜,全部都係無限添食。
1️⃣ 膠原蛋白養顏美容鍋(鴛鴦鍋) 💰128(👅: 8.5/10)
酸菜魚鍋(鴛鴦鍋) 💰98(👅: 8/10)
膠原蛋白養顏美容鍋
湯底方面,佢可以揀一個鍋、鴛鴦鍋或者四格,所以同海底撈好相似。我就揀咗鴛鴦鍋,一邊係佢招牌嘅膠原蛋白養顏美容鍋。店員建議煲滾左可以匀湯嚟飲先,湯底係奶白色,睇落去濃稠,可以見到紅棗、杞子、豆腐、香菇、松茸,入邊其實係花膠豬骨湯做底,仲用咗瑤柱、雞肉、雞腳、豬骨、豬手等多種食材熬製,飲落去好鮮甜,係鮮甜嘅雞湯味,帶少少藥材味,煲耐左膠質更加明顯,而且加水都係加返呢個湯,而唔係加水。啱晒女士滋補,又可以補充骨膠原,飲幾碗都唔會覺得口渴。而配料方面,豆腐入口非常滑。

至於酸菜魚鍋係佢之前新推出嘅,湯底用四川酸菜、指天椒、紅花椒、青花椒等材料長時間熬製,叫咗中辣,飲落去我覺得係譚仔嘅二小辣到小辣,所以唔食得辣嘅人應該要叫小辣,飲落去係酸味同埋辣味同時突出,唔係後勁嗰種辣,麻味就要飲多幾啖先會有後勁,唔好以為加水就冇咁辣,佢其實會越煲越辣,花椒味會更加出。
酸菜魚鍋
入邊嘅酸菜份量都幾多,而且食起上嚟都夠酸。另外佢嘅生魚會分開上,店員建議淥15秒就得,魚肉比較厚身,入口偏實小小,不過算小小滑溜,無骨,浸15秒已經好入味。

而呢個鍋非常入味,無論係淥肉類定係其他食材,都可以食到酸菜魚湯嘅味道。
2️⃣ 精選牛肉拼盤 💰288(👅: 8/10)
精選牛肉拼盤
牛肉拼盤分別有五款牛肉,有安格斯牛小排、安格斯封門柳、美國牛板健、巴西牛舌、美國牛丁,店員仲會倒水入去乾冰,打卡一流。
除左美國牛丁建議淥40秒,其他淥8秒就可以。

牛肉全部都夠新鮮,當中最鐘意係安格斯牛小排,油花分佈平均,入口係最軟嫩,食落油脂甘香,帶小小牛味,齒頰留香。

至於封門柳咬落係有嚼勁個種,肉味係最濃一款。

牛板腱算係牛味同油脂平均,比封門柳嫩腍小小,帶嚼勁。

巴西牛舌夠薄身,咬落爽彈,食落小小肉味。

️肥牛丁好似骰仔牛,係有咬口個種,部份會有筋,食落油脂好突出,我自己略嫌油脂太勁。
3️⃣ 餃子綜合盤 💰98(👅: 9/10)
餃子綜合盤
餃子綜合盤有自家製鮮蝦水餃、韭菜餃、蝦卷、豬卷,每隻餃好飽滿好足料。

當中最鍾意係韭菜豬肉餃,呢度既皮都算薄,似雲吞皮,入口嫩滑,食薄去韭菜味突出,入面既豬肉好似醃過咁,非常入味,係我食過數一數二好食既韭菜豬肉餃。

珍寶鮮蝦水餃內餡一樣紮實豐滿,入面有粒粒蝦肉,咬落夠彈牙,食落鮮味十足。

蝦卷同豬肉卷係長條形餃子,入面既餡料一樣係好飽滿。食完覺得佢係比火鍋耽誤既餃子店。
4️⃣ 丸子綜合盤 💰98(👅: 8.5/10)
丸子綜合盤入面有蝦丸、牛肉丸、墨魚丸、豬軟骨爽肉丸,全部都係手打。

最鍾意係墨魚丸,真係咬到一粒粒墨魚,非常彈牙,食落鮮甜,如果係芝士版應該更加好食。蝦丸同墨魚丸一樣咁彈牙,有蝦肉本身既鮮甜味。

軟骨爽肉丸係豬肉丸,滑身得黎有軟骨爽口既口感,食落豬肉味香,調味得宜。
5️⃣ 炸響鈴(半份) 💰25(👅: 8/10)
炸響鈴
炸響鈴夠大條,咬落都算酥脆,擺落呢兩個湯都好入味,唔會太油膩。
6️⃣ 鮮准山(半份) 💰19(👅: 8/10)
鮮准山夠新鮮,入口爽口,而且都算入味。
7️⃣ 自制水果紅茶 💰25(👅: 8/10)
自制水果紅茶
飲品有三款,女朋友叫左水果茶,可以無限添飲,茶壺幾靚,飲落幾香,有水果味但又唔會太甜。
8️⃣ 竹蔗茅根 💰25(👅: 8/10)
竹蔗茅根
我就叫左竹蔗茅根,可以無限refill,飲落去清甜解渴,唔會太甜,店員都好主動refill,真係好抵飲。
🌟整體我覺得呢度嘅模式好似海底撈,無論係醬油定係湯底方面,不過食物質素比起海底撈都要高質,無論牛肉、餃子、丸方面都係比海底撈好食,當然佢個價錢都會比海底撈貴,偏中高價既火鍋
另外餐廳粉紅色為主題,好打卡,而店員服務方面幾好,今日會主動refill飲品,亦都會主動加湯。而且餐廳開到12點,我係平日夜晚去,唔算滿座,有人10點幾入嚟Walk in食都得。我7:30食到差唔多10點,都冇俾人趕走,所以係可以慢慢食嘅一間火鍋店,可能假期會多人啲就有時間限制。

同埋聽講佢有好多唔同嘅優惠,例如喺OpenRice 定位有六折到八五折嘅優惠,聽講分享同女性朋友用餐嘅相去FB/IG 會有免費特上牛魔皇拼盤,同埋逢星期一到訪美滋鍋,女士可獨家獲得Moon lady特飲同綠野仙蹤蔬菜拚盤1份,計埋優惠,係好值得到訪嘅一間火鍋店。
👅味道: 8/10
🍴環境: 8/10
💰消費: $300-400 (服務費: 10%)
2022-10-12
醬料