2005-10-20 5 瀏覽
四季係我向全香港食咁耐日本野之中最喜愛既其中一間,你點都估唔到向金鐘區會有間咁經濟既日本料理。佢分開食堂(food court) 同餐廳,通常我都只去食堂。係當年向PP返工時個個星期去買外賣既地方。因近期個個星期向個頭上night course,所以又成為我每星期夜晚既飯堂。食堂有趣既地方係佢係自助形式,令人回想起細個食d平價自助餐都係羅住個tray,見岩既dish 就羅,好親切。叫一客魚生飯set 都只係$40-50,仲有超濃而唔係開粉沖既Miso soup。魚生佈滿成個碗,而且仲好新鮮。我特別鍾意Tuna容客飯,新鮮半肥Tuna搞到好似肉碎咁,好特別既口感。要套餐記住+雜荼,3揀1我次次都食佢既potato羅白,勁正。其實我覺得佢最特別係宗於傳統日本料理,好少地方食到真係向日本到食魚生既味道同感覺。正!!!Suggest大家weekday 既lunch 唔好去,好多返工既人去食lunch,反而dinner 時間好少人,而且靜好多。夜晚少人仲有window view同無敵海景,幾十蚊你想點。我亦去過旁邊既四季餐廳,野食會多好多,但同一個廚房唔同價錢此終都講唔通,不過都坐得舒服。