2020-03-21
心情不好的時候,朋友就係最好的依靠,今晚放工和一班同事來到旺角新開的桔梗,邊談心邊食晚飯。桔梗既空間感好大,有唔同樓層,樓上仲可以 Shisha ,加埋木系既設計好chill好relex. 我地六人就叫左四個risotto加套餐,另外點左兩份小食同2壺花茶。燉飯款款都唔同花樣同味道,海底世界 海龍王真的來了係有隻開邊龍蝦,肉質彈牙鮮味,飯則充滿左pesto 味,加埋爆醬溫泉蛋口感好 rich ,我哋叫左兩個都好快清晒。吃燉飯配串燒既故名思意係有豬肉同蔬菜既串燒,最特別係燉飯有花椒味,唔辣但有水煮魚既風味,加埋脆脆黎麦幾得意,口感豐富。松露小藍莓一開始以為會怪怪的,但烤野菇同松露奶油味道好夾,成碟都好重松露味,藍莓可能用 whisky 浸過,味道唔算搶,但解到膩。麵包同沙律呢啲 appetizer 都擺得好靚,引起食慾,果昔有啲酸酸甜甜十分開胃,成個食晒。食完晒野飲杯酸酸地既洛神花茶,或者香氣四溢既玫瑰花茶傾下偈都好寫意,呢間 cafe 既環境真係唔係易搵,相信好快下次再來。