一月最後的一晚, 同太座經過這店, 入去只是叫兩個晚餐填飽個肚吧! 沒有太多要求, 只係無諗過這店有這類型嘅員工而己, 睇過餐牌後落單一個晚餐:蟲草花杞子百福豆腐蒸班片$78, 另一個叫咗焗牛利飯, 但同落單阿姐講嘅時候佢知吾以對咁回應, 真的唔知佢聽唔聽到明咁, 我們感覺佢好似唔多妥咁, 想同另一些員工講叫佢地查清楚有無落啱柯打, 但其他員工不在附近, 咁啱太座個位直望收銀個位師奶, 揚手叫佢過來問問啦, 點知佢掛住扒飯睇到都當睇唔到, 再大動作一點揚手吧, 佢都只係大聲問: 咩事? 始終唔行過嚟! 但佢似乎意識到我地想問張柯打, 因為佢同時間去找枱面嘅落單紙仔, 太座問佢那個員工係咪落咗: 焗牛利飯, 佢話無牛利只有牛肉!!! 佢表情係好理所當然咁, 咁太座當然係話無無牛利點解唔講返俾客人聽, 餐牌有印即使無貨咪同客人講等客人決定要定唔要架嘛, 唔可以夾硬來, 佢已經立即叫停廚房唔好做牛肉飯, 而後尾當我們食到一半時, 另一個年紀長一點的阿姊行埋嚟解釋返件事, 按佢解釋廚房的備貨唔係樣樣都有齊, 有時午餐有做牛利嗰日就會有, 這些事情我們能理解, 但現在係那個戴眼鏡師奶沒有將客人當

而後尾當我們食到一半時, 另一個年紀長一點的阿姊行埋嚟解釋返件事, 按佢解釋廚房的備貨唔係樣樣都有齊, 有時午餐有做牛利嗰日就會有, 這些事情我們能理解, 但現在係那個戴眼鏡師奶沒有將客人當一回事, 而且還大大聲用好理所當然嘅態度去回應, 才最令人反感, 而年長阿姐其實係反映出其他人也看不過眼, 幫自己公司解釋返件事

於是太座改叫咗個欖角冰梅醬粒粒骨$70

講返食物: 呢度嘅米飯可能仔係成條街內最難食的一間, 可以同印度米揮過, 以中國產的大米來評分可能只得一分, 冰梅醬係甜到無朋友, 欖角更加無咗踪影, 而豬肉本身無咩味只有所謂冰梅醬嘅甜味, 蟲草花杞子百福豆腐蒸班片則最食得到味道的居然係蟲草花同百福豆腐!!!

好難理解有時晚飯時段經過呢度會見到坐滿客人, 即使呢條街無什麼星級大排檔也未致淪落到呢個地步? 要知道這價位係呢條街嚟講係上游位置, 做成咁, SORRY 無下次囉!
P.S.: 某晚經過, 見到那個戴眼鏡的收銀師奶企喺門口同一個男人(老闆), 應該係照肺,哈! 妳都有今日啦!

2019-01-31