社企餐廳,環境大座位闊落,午餐時間都只有一半席上客,等候時間比較長,意思係點餐先有沙律餐湯後,相隔上主菜需要約20分鐘。另外,服務態度當然好啦,職員盡力照顧每位客人需要、捧餐速度及食後感意見。午餐附送沙律、南瓜忌廉湯及飲品,價錢相宜。食物方面 - 餐附芒果沙律︰細細一份沙律,芒果甜度似浸過糖水,而且質地軟爛,唔使咬已經溶化。少量生菜、紅腰豆及玉米,健康又可以增加口感,跟餐附送算有誠意了!主菜 - 香煎雞扒配紅酒燒汁伴甜薯蓉︰約1吋厚身雞扒,面積又大,份量相當充足。肉帶點粉色,質地嫩滑似慢煮後輕煎一樣,不過無香濃雞味。紅酒燒汁好清淡,懷舊港式西餐廳嘅兒時味道。配菜加上水煮雜菜,平衡脂肪油膩,感覺亦相當健康。最後必推!原本主菜跟白飯,但轉咗甜薯蓉。蕃薯份量多,香甜而且濕潤滑溜,好似有加入南瓜蓉混合一樣。總結︰食物質素及味道當然唔係星級之選,又無華麗擺盤,但性價比算中級。起碼餐點份量豐富,有心有誠意烹調,服務態度加分。光顧社企能夠微量幫助其他人,灣仔上班族不彷多點支持吧!
午餐附送沙律、南瓜忌廉湯及飲品,價錢相宜。

食物方面 - 餐附芒果沙律︰
餐附芒果沙律

主菜 - 香煎雞扒配紅酒燒汁伴甜薯蓉︰
香煎雞扒配紅酒燒汁伴甜薯蓉

總結︰
光顧社企能夠微量幫助其他人,灣仔上班族不彷多點支持吧!
2023-03-02
  • 甜薯蓉