2019-12-28 410 瀏覽
山長水遠搭左一個鐘車出來,就係為咗喺假日四出支持💛小店(係呀,我哋可以好癲㗎😂)。鋪面只有約10個座位,12:30啱啱開門,人流不多,不過見證住佢唔使一個鐘已經滿座😳。餐牌只係賣一樣野,就係佢哋嘅主打-經典越南法包。你可以選擇再加餐湯及/或蔬菜兩份。既然一場黎到,就梗係乜都試晒啦! 餐湯可以選擇南瓜湯或蘑菇湯,而蔬菜可以四揀二:西蘭花/娃娃菜/雜菇/秋葵。因為一開始冇咩客,所以唔使10分鐘已經陸續上齊。賣相唔錯喎!先喝蘑菇湯,好creamy! 裏面仲有粒粒洋蔥及蘑菇加強層次口感正!跟住就到蔬菜,我叫咗雜菇同秋葵,食落去似係白烚,上面再加芝麻及麻油,呢個我就覺得普普通通啦。最後就係主角出場啦!其實我本身麻麻哋法包,因為通常外皮太硬我咬唔開,不過呢個又有啲驚喜喎!首先外皮唔厚,同埋係脆面嘅。其次佢啲餡料醃得好好食,雖然裏面有酸蘿蔔,不過係輕微嘅酸作吊味用,整體來講係好清新嘅!(可能配菜太多,扎肉嘅味又唔算係好出)另外,我同老闆講要小辣,但turn out好似都食唔到有咩辣味😛,所以下次來可能要返正常辣度啦!食到一點鬆啲,間鋪已經塞滿晒人啦!期間仲聽到有啲客打來留位、同埋搭緊車來叫外賣添!😜

越南法包配餐湯及蔬菜兩份

正!

食到一點鬆啲,間鋪已經塞滿晒人啦!期間仲聽到有啲客打來留位、同埋搭緊車來叫外賣添!😜睇嚟今次試到間好嘢喎!
2019-12-28
越南法包配餐湯及蔬菜兩份