2019-10-06 249 瀏覽
日本餐廳, 香港週街都有。 當然大部分都被 連鎖店壟斷, 小店形式嘅日本餐廳在香港經營, 實在有啲難度! 話雖如此, 其實香港有好多有誠意、 有質素嘅小店存在。 築匹就是其中一間!小店最重要就係服務夠誠懇, 坐低冇耐店員哥哥就會攞一張消毒濕紙巾畀你抹手 (喺家庭裝嗰啲, 細心咁攞畀你, 環保好多!)。午餐會送埋麵豉湯同沙律。 佢個麵豉湯絕對 好過好多高級日本餐廳, 見到佢奶白色嘅顏色就知道唔係淨係得麵豉, 佢應該係用咗三文魚骨同埋三文魚頭煲嘅! 魚味濃沃, 誠意十足!呢間舖頭主打魚生飯, 我叫咗個極上鮪魚丼, 個碗睇落唔係好大, 不過上面鋪滿吞拿魚, 而且個碗都幾深。 剁碎嘅蔥吞拿魚用真薄荷葉 承托, 拖羅雖然唔算得上最靚嗰種, 但都砌得厚厚, 非常滿足! 跟飯嚟嘅大大嚿 Wasabi 係真山葵新鮮磨出嚟, 並唔係牙膏裝嗰啲假嘢! 只係壽司飯醋味唔係太濃, 美中不足!店員哥哥嘅服務真係好到加零一, 雖然我去食嗰陣時差唔多坐滿人, 佢不斷都會自動幫客人斟茶, 臨走前仲會畀張新嘅消毒濕紙巾你抹手。 找數時見出面天都黑曬, 店員哥哥 主動問我要唔要借雨傘! 非常窩心!有誠意、 夠真心嘅小店,

麵豉湯

極尚鮪魚丼

有誠意、 夠真心嘅小店, 真係要大力支持!
2019-10-06
麵豉湯