今日係我Last Day嘅大日子,為左多謝公司嘅同事,決定請佢地食最傳統嘅散水餅, 就係蛋撻原本諗住請食灣仔最出名果間擅島, 但公司阿姐好貼心咁話擅島要成7蚊一件蛋撻,所以佢建議買泰昌, 又好食, 又經濟, 都係5蚊一件當日買左酥皮蛋撻和牛油皮蛋撻各15件, 原本以為150蚊埋單,原來當日仲有端午節優惠全單8折, 所以最後都係120蚊落樓.個人比較傾向酥皮蛋撻, 皮脆, 蛋滑, 跟杯奶茶簡直一流, 牛油皮相對冇咁"漏", 都唔錯, 唔怪之得阿肥彭次次來香港都一定要食泰昌蛋撻啦.  不過都係果句,蛋撻一定要親熱食先至好食, 涷左再加熱一定冇咁好味.將來一定會試下泰昌嘅其他出品.

將來一定會試下泰昌嘅其他出品.
蛋撻

2014-05-30