2018-05-14
朋友好驚訝我從未食過沙嗲王既人氣之作---白咖哩飯,並指出係其他地方食唔到。聽完佢咁講之後,覺得應該要試一試呢間平民連鎖飯堂。今次揀左荃灣既分店,光線充足,唔會好似旺角分店咁暗;但冷氣非常唔夠,店內體感溫度仲熱過店外。小店最近推出左個麻辣白咖哩湯底,所以中意食辣既我就揀左一個湯粉,朋友就要左個白咖哩飯,另外加一份印度薄餅同小食。麻辣白咖哩豬扒讚歧烏冬 ($56)上到枱我地誤以為比錯野,因為只有紅油而唔見白咖哩,但職員表示係咖哩係底。實物同圖片永遠都有一段距離…😥聞落去只有麻辣香味,但唔會太嗆鼻;賣相都好豐富,豬扒都有三件,仲有一堆雜菜,整體分量都唔少。豬扒比相象中既厚身,肉質鬆軟,而且醃得非常入味!! 香茅味好出,全碗麵最好食就係佢!!但豬扒以外既野我只係食左三分一就放棄左,敗點係有油益味!! 攪到D雜菜同烏冬都有陣益味,而豬扒就因為佢本身濃味,所以即使受到影響都唔覺。強烈唔推薦大家食呢款麵,因為唔會知佢幾時有事幾時無事。白咖哩厚切豬扒飯 ($62)呢個等左好耐,全因為吉列豬即叫即炸,新鮮熱辣~~呢個性價比好高,塊厚切豬扒絕不戲場!! 除左近乎有一吋厚之外,仲要差唔多一隻手掌咁大塊!!
麻辣白咖哩豬扒讚歧烏冬 ($56)
白咖哩厚切豬扒飯 ($62)
白咖哩厚切豬扒飯
呢個等左好耐,全因為吉列豬即叫即炸,新鮮熱辣~~
白咖哩厚切豬扒飯
呢個性價比好高,塊厚切豬扒絕不戲場!! 除左近乎有一吋厚之外,仲要差唔多一隻手掌咁大塊!! (可能我手指較短😅) 外層炸粉唔算厚,炸到脆卜卜,內層豬肉鬆化有肉汁,估唔到可以將一塊平平無奇既豬扒做到咁好味😋
白咖哩厚切豬扒飯
終於試到個白咖哩,原來係唔辣而且偏甜,上面灑左D炸蒜,所以多左一陣蒜味。呢個咖哩仍然有咖哩既香料味,只係無咁濃烈,但我比較中意食辣既咖哩多😅
白咖哩厚切豬扒飯
印度薄餅 ($18)
印度薄餅
一份有兩塊,比起出面好多食肆平好多😗。雖然只係一塊無任何醬料/調味既薄餅,但新鮮煎出黎既原故,變得額外好味;再點上白咖哩,簡即係絕配
脆蝦捧 ($27)
脆蝦捧
蝦捧都係岩岩炸出黎,裡面有明顯既蝦肉,味道似酒樓既炸蝦卷,相對無咁特出
湯麵有油益味,同埋冷氣唔夠,估計都只係個別店舖既問題🤔,希望店舖可以改善一下食油既存放問題,避免又發生同類事情。其實食物既性價比幾高,份量同價錢係成正比,加上沙嗲王做梗promotion,每次光顧都送對應消費金額既coupon,變相有九折,唔怪得客似雲來啦!!