2021-10-02
秋風起,食指動!咁多秋天當造美食入面,我最鍾意就係秋蟹—“大閘蟹”。 每年都只得秋天有得食,而家先係農曆八月,但我已經要搶閘登陸去食喇!聽講九龍城福佬村道嘅“等等HEA" 推出咗大閘蟹放題套餐,有四個級別揀,六両江蘇大閘蟹都可以任點任食。 除咗主角大閘蟹,仲有台式美食、蟹粉美食、特式甜品都係任食,特飲都任飲添,好豐富。先叫咗一啲嘢食住先,厚燒鰻魚、阿等麵線、蟹粉滷肉時菜、士林鹽酥雞、蟹粉花枝丸非一般街坊行貨,而係實打實的好味嘅小食。 配埋阿宗辣椒醬,更加惹味。食完小食,熱騰騰新鮮蒸起嘅大閘蟹終於上枱,仲標緊煙。 88分鐘嘅放題時間係由上大閘蟹先開始計時。朋友即時拆蟹,嘩...嘩⋯鮮黃甘香嘅蟹膏佔滿成隻大閘蟹內腹,望到已經口水直流。 嚐一啖,鮮‧香‧清‧甜! 我哋二人不停食、食、食,大快朵頤! 食完之後,口腔入面仍然留住嗰份鮮甜味,回味中~ 最後記住要飲返杯薑茶芋圓,釋解寒氣。 薑茶夠辣,芋圓又香又煙韌,超正!咁抵食嘅大閘蟹套餐,有機會再食😊
咁抵食嘅大閘蟹套餐,有機會再食😊