2017-10-15
銅鑼灣開咗間新嘅日式火鍋放題,開咗喺假日酒店入面,個名同元朗千賀水產好似,唔知係咪姊妹店呢。最矚目嘅係佢哋晚市竟然係冇限時放題,閑日都係$268 +1,真係食到飽晒先走啊。首先揀咗個湯底先,呢度都有好多唔同款式嘅湯底比較少見嘅,除咗日式火鍋必見嘅壽喜鍋湯底之外,仲有少見啲嘅人蔘雞湯,黑蒜豬骨湯,同埋沙茶擔擔等等,加錢仲可以有龍蝦湯甚至蟹鍋添,我哋今次就揀咗最傳統嘅壽喜鍋湯底。跟住係黎左一人一份嘅環球美食餐,之後仲可以後加嘢食。四品刺身加象拔蚌刺身四品分別有油甘魚,三文魚,北寄貝,同埋牡丹蝦,刺身都似得幾大片,而且食落好新鮮,最好食就係個象拔蚌刺身,彈牙得來爽口清甜,豉油都唔使落,牡丹蝦有一隻手掌咁長,仲有好多蝦膏添,識落夠清甜而且又夠creamy,但刺身冇得後加,有啲意猶未盡。三色海鮮丸有墨魚丸,蝦丸同埋鯪魚丸,三隻丸都打到起晒膠,非常之彈牙,而且用食得出裏面好多料,咬咬下會咬到一粒墨魚或者係一粒蝦咁樣。帆立貝黃金燒飯粒杯好大隻,用咗芝士同埋忌廉湯去燒,燒出嚟黃金色,賣相好精緻,樂嘅味道非常濃郁,裏面嘅帆立貝都好彈牙,冇燒到好乾身咁,上面仲加左啲蟹子,增加口感。鰆魚魚皮唐揚稻荷腐皮卷唐
跟住係黎左一人一份嘅環球美食餐,之後仲可以後加嘢食。
四品刺身加象拔蚌刺身
三色海鮮丸
帆立貝黃金燒
鰆魚魚皮唐揚
稻荷腐皮卷唐揚
唐揚即係炸物,亦其實即係炸魚皮同埋響鈴,不過就換咗個日本名,成件事聽起上嚟高級好多,兩樣都炸到好乾身,一啲都唔油,仲趣卜卜,放湯一流。
海鮮盛合
有大蝦,翠玉鯇魚腩,大蚌,聖子,蜆,同埋生蠔,所有野都好新鮮,值得一讚嘅係佢個份量都唔細,其實幾舊石,最重要係通常食海產最怕佢裏面有沙,特別係size較大嘅就越容易儲沙,但係佢哋啲內科應該幾靚,我食咗咁多一粒沙都冇,我自己最鍾意就係個聖子,好大抽,普通街市買唔到咁大size嘅聖子,就算淥完縮左都有成隻手掌咁長,爽口彈牙,仲有淡淡的清甜味道,質量好高。另外過大蚌都令人耳目一新,頭先咁大隻真係好驚佢有沙,而且煮出來通常都會好老好韌唔好食,你一款整出嚟一啲都唔老,裏面仲啖啖肉,爽口彈牙,同樣質量好高。
手切牛小排
打邊爐當然唔可以冇咗牛肉啦,睇相就知道佢嘅雪花分布幾均勻,真係入口即溶,啖啖的牛肉味溶係口中。
出面嘅自助位有唔少其他熟食同埋湯可以,而打邊爐嘅配料唔夠之外,出面仲有好多唔同嘅蔬菜,丸類,保證你食幾耐都仲有得叫。
食完之後仲可以揀食甜品,而甜品都有五六款選擇,未計雪糕雪條,以放題來講算係相當豐富。
買單每位$300唔使,坐得舒服又可以傾咁耐,仲要係銅鑼灣呢啲旺區。