2020-03-23
終於有時間寫番個食評,平時真係好少會上黎寫,食完一直耿耿於懷,比咁貴的價錢食咁低質,認為有需要俾各位準客人睇睇,特別係眼見咁多作家,應該放左唔少錢賣廣告。全餐飯9course加埋成本都唔知有冇$200,食物質素似平時supermarket買的質素,每碟得一粒乒乓球咁大,食物難食,法國菜唔係話用勁大的碟,裝住一粒/一塊野,加幾塊花花草草就扮高級食物!呢間餐廳真係無改錯名,名符其實香港名人AMINA,待客正宗黑口黑面!首先,每位 $1380 + 10%,2人埋單 $3000至少 ,一間好似工廈的西餐廳呢個價值真係好笑,仲要比我地一嘗所謂「Fine Dining」 的「另類享受」。 一出lift就見有個櫃,放左雜物在門口,但係又一個店員都冇,唯有自己捐個頭入去叫人。餐廳好細,一入去一眼睇晒,枱椅好迫,傾計周圍係會聽到晒好尷尬,伸手已經可以觸碰到隔離。去到坐底,揮手好幾次終於有侍應過黎。Menu的選擇好局限,main course要另外加錢。Wine list要問先會提供,已經係得幾款酒仲要有D無貨,我再望一望店內的大型酒架,原來八成都係空架!真係自暴其短,個巨型空架只係一個裝飾品,無酒賣,
一出lift就見有個櫃,放左雜物在門口,但係又一個店員都冇,唯有自己捐個頭入去叫人。餐廳好細,一入去一眼睇晒,枱椅好迫,傾計周圍係會聽到晒好尷尬,伸手已經可以觸碰到隔離。去到坐底,揮手好幾次終於有侍應過黎。Menu的選擇好局限,main course要另外加錢。Wine list要問先會提供,已經係得幾款酒仲要有D無貨,我再望一望店內的大型酒架,原來八成都係空架!真係自暴其短,個巨型空架只係一個裝飾品,無酒賣,我覺得無酒可以提前通知客人自己帶酒上黎。
餐廳的裝潢好似東一忽西一忽咁,全部配合起來好唔MATCH,都見到有幾慳皮 (CHEAP),收人咁貴價錢,個裝修仲普通過屋企。由於係望樓景,餐廳落左竹簾,個簾似足人地餐廳廁所簾。燈光整體好暗,好突兀有幾盞係座地燈,照住客人又熱又刺眼。張枱左搖右擺,桌布又殘又舊又有污點,酒樓D桌布都比佢整齊。枱面個蠟燭座、牆身D膠貼十蚊幾個有交易,D餐具花到不能再花。飲酒飲水時記得留意酒杯,仲有一邊牆個塊合併而成的大玻璃 污漕到…
以為食物方面有驚喜,點知極為失望!
一開始麵包好難食,等左超過30分鐘先有另一道菜上。每一道菜都係用2、3分鐘、3啖就食晒,食完之後每次都要等20-30分鐘,上菜極慢,等到我地又眼訓又肚餓。
最後埋單好快手,果然收錢最緊要。食完呢餐一D飽肚感都冇,我地之後去左食宵夜。
呢間BLACKLIST!!! 下次去食豉油西餐都冇咁激氣!