2018-11-28
呢期一田大減價成個沙田新城市廣場都逼滿人,我地掃完貨之後又攰又餓,想搵地方坐下食下野,但係因為實在太多人,所以要先離開新城市廣場,最後過左隔離偉華中心。過到黎就見到呢間富臨薈,見唔駛等位,我地決定即時入座。一坐低就有驚喜,12月都未到,就有聖誕大餐食啦。2人餐只售$498,4人餐都係$988,以現時物價計算,唔駛$300一位有聖誕大餐食,相當超值。我地一行四人,梗係叫番個4人餐試下啦。先黎4杯聖誕沙冰,用火龍果溝香蕉,味道清甜,顏色鮮艷,加上每杯都有個水泡仔墊住,造型夠晒可愛吸引。聖誕大餐當然離唔開聖誕節造型嘅菜式--冰鎮鮑魚聖誕樹。用上西蘭花去堆砌一棵聖誕樹,鮑魚就就好似掛在樹上嘅聖誕鐘一樣咁奪目。味道方面,鮑魚味濃而且有咬口,西蘭花又夠爽口。前菜除左聖誕樹之外,仲有呢個香草三色丸。有墨魚丸、龍蝦丸及蟹籽丸,款款都咁彈牙,配上香草汁更添美味。之後送上每位一盅佛跳牆,內有鮑片、冬菇、雞肉、排骨等等,份量十足。而且熱辣辣送上檯,啖啖都係精華,用黎暖胃最好。聖誕節一定要食火雞?NO,我地有聖誕燒春雞。侍應為每位都預備左手套、較剪等工具,讓大家鍾意手撕食又得,鍾意剪開食都得,而且原隻雞上,霸
我地一行四人,梗係叫番個4人餐試下啦。
聖誕沙冰
加上每杯都有個水泡仔墊住,造型夠晒可愛吸引。
冰鎮鮑魚聖誕樹
味道方面,鮑魚味濃而且有咬口,西蘭花又夠爽口。
香草三色丸
佛跳牆
而且熱辣辣送上檯,啖啖都係精華,用黎暖胃最好。
聖誕燒春雞
讓大家鍾意手撕食又得,鍾意剪開食都得,而且原隻雞上,霸氣十足。
繽紛芥蘭炒帶子
秋葵牛柳粒
秋葵含有藥效的成分,對關節保健特別有功效,而且營養價值極高,啱晒有關節痛嘅我。
而牛柳粒肉質鮮嫰,牛味香濃,老婆就最鍾意啦。
荷香珍珠雞
用荷葉去包裹,荷香撲鼻而來,啖啖都咁好味。
食落有陣淡淡嘅咖啡香味,感覺滿足。