2021-09-11
偶然搵到一間喺沙田嘅日式放題嘅餐廳,覺得好幸福 💛價錢又唔太貴,所以搵咗一晚同frd去試試~我哋嗌咗中間價錢極上放題,因為真係嗌咗太多嘢食,所以講吓啲highlight。食放題點可以唔食刺身,我自己就鍾意食啲煙韌啲嘅刺身,所以就嗌咗幾嚿八爪魚、北寄貝、墨魚、帶子同埋其他魚類。質素唔錯,有鮮味!平時一碟幾嚿都差唔多要100蚊,呢度用幾親民嘅價錢可以任食咁嘅刺身,真係幾抵,所以我地都encore咗幾碟。串燒方面,我覺得串燒係呢間餐廳最出色嘅菜式。見到廚師即叫即整夠鑊氣之餘,調味都好夠,又夠香口,唔會淋pat pat。推介燒雞腎、牛舌、日式海螺串。鐵板我哋嗌咗魷魚鬚、香煎廣島蠔、蝦、鵝肝、帶子等等。正常發揮,可以一試。廣島蠔同魷魚鬚都正,有落到燒汁煮。另外嗌咗加州反卷、芒果炸海老卷同其他魚生壽司,都幾好味,壽司飯冇咩雪味,應該都係新鮮飯。但係因為費事咁快食飽就冇再嗌,如果大食嘅人都可以encore再encore。由於我個朋友好想食烏冬,所以佢前前後後嗌咗兩個牛肉湯烏冬lol 證明好食!一碗份量唔太多,嚟到真係可以點返碗。美中不足嘅係我哋最尾嗌咗個豚肉火鍋,嚟到賣相幾好,但係煮落先知豚肉有三分
美中不足嘅係我哋最尾嗌咗個豚肉火鍋,嚟到賣相幾好,但係煮落先知豚肉有三分二都係肥肉,唯有食嘅時候分返開啲肉同肥膏......但係其他配料係好味嘅,只不過啲肥膏飄到成個湯底都係脂肪。