2021-06-26
係香港, 我最愛Gontean Cherrier 的🥐牛角包, 入口鬆軟有層次, 帶有濃濃的🧈牛油香。今日突然間好想食牛角包做飯後甜品, 但位於尖沙咀的Gontean Cherrier 唔就腳, 就近近地買八月堂, 前排朋友請食黃金流沙餡覺得唔錯。老公放工去買, 打黎同我講做緊買三送一。(非常奇怪🤔, 上網睇返, 完全無見人講過八月堂有做過買三送一呢個promotion, 就算連八月堂既社交平台 account都見唔到, 老公又無影相🤳喎, 但因為佢係用八達通比錢, 所以check得返佢比左幾多錢, 又真係3個牛角包既價錢 - $68)我地買左黃金流沙, 焦糖杏仁卡士達, 榛果巧克力🍫同覆盆子奶酪。黃金流沙 - 淨食個牛角包, Gontean Cherrier 的確比八月堂出色好多, 沒甚麵包香也沒有牛油香, 咬落去層次也比較單薄。不過個流沙內餡好味, 味道就好似中式點心既流沙包咁, 真係有流心既效果, 香甜奶黃搭配咸香十足既咸蛋黃滋味, 絕對滿足到我個甜品胃。焦糖杏仁卡士達 - 呢個麻麻, 唔鍾意個卡士達醬, 太甜, 而甜味亦有點假, 好膩口。榛果巧克力 - 可以想像為金莎朱古力的味
黃金流沙(前面)榛果巧克力(後面)
榛果巧克力 - 可以想像為金莎朱古力的味道, 甜度剛好, 朱古力份量也剛好, 一個人食曬一個都唔會覺得飽滯, 好味。
覆盆子奶酪 - 呢個無食, 買比工人姐姐食的。