2025-04-05
最近見到尖東站附近有間新開的拉麵店,店名好搞笑,叫〈味吉長龍〉,令我諗起〈味吉陽一〉😆.原來呢間拉麵店係〈石亭〉同〈沃川〉呢兩間分別26年及23年歷史的居酒屋老闆開的,主打簡單、清湯路線,喺香港市面上比較少見,我哋都嚟試吓先😋.呢度除了散叫,亦有午市套餐,拉麵+小食+飲品配搭,都幾抵食。.我哋揀咗2款拉麵+2款小食+2款飲品。麵可以自選硬度(硬、普通、軟)湯底可以自選(海鹽、醬油、特製味噌).我叫了〈白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵〉配海鹽湯底 —白松露好香濃,配海鹽湯底好清新,唔會蓋咗松露味,唔會過咸,兩者嘅口味好夾。.拉麵配料有溏心蛋半隻、叉燒4片、香蔥、荀、炸牛蒡 —溏心蛋好食。叉燒超大片!肥瘦平均,唔錯。特別想讚一讚荀及炸牛蒡好好食!荀好甜好爽,炸牛蒡好香脆惹味👍🏻.我老公叫了〈特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵〉配特製味噌湯底 —味噌湯底唔會好咸,幾好飲。.特盛拉麵除了有溏心蛋半隻、香蔥、荀及炸牛蒡外,叉燒有7大片!啱晒鍾意食肉嘅朋友。.小食方面,我哋叫了以下2款:〈鮮蟹肉忌廉薯餅〉 —表面炸到好脆,有好多蟹籽、沙律醬,入面有好多蟹肉,幾好食。.〈自家製魷魚豚肉餃子〉 —呢款餃子好特別,外邊煎到
我哋揀咗2款拉麵+2款小食+2款飲品。
麵可以自選硬度(硬、普通、軟)
湯底可以自選(海鹽、醬油、特製味噌)
我叫了〈白松露慢煮叉燒濃清湯拉麵〉
配海鹽湯底 —
拉麵配料有溏心蛋半隻、叉燒4片、香蔥、荀、炸牛蒡 —
溏心蛋好食。
叉燒超大片!肥瘦平均,唔錯。
特別想讚一讚荀及炸牛蒡好好食!
荀好甜好爽,炸牛蒡好香脆惹味👍🏻
我老公叫了〈特盛慢煮叉燒濃清湯拉麵〉
配特製味噌湯底 —
味噌湯底唔會好咸,幾好飲。
小食方面,我哋叫了以下2款:
〈鮮蟹肉忌廉薯餅〉 —
表面炸到好脆,有好多蟹籽、沙律醬,入面有好多蟹肉,幾好食。
〈自家製魷魚豚肉餃子〉 —
呢款餃子好特別,外邊煎到脆皮,入面有好多粒魷魚,好爽口,完全唔韌,份量同豚肉平均 ,口感好夾好好味,值得一試👍🏻
飲品方面,我哋叫了〈原味波子汽水〉及
〈靜岡綠茶可樂〉。
個人推介靜岡綠茶可樂 — 加了綠茶味的可樂,幾特別,有點茶味唔會太甜,幾好飲。
p.s. 而家消費仲可以儲印花!滿 $78 有一個印花,集齊4個印花就送小食,8個印花就送拉麵😍