2012-11-10 60 瀏覽
新世紀廣場仲未裝修完 , 繼續營業o既食店之一 , 就係 6 樓呢間陣屋 , 己經食過好多次 , 水準蠻不錯午市套餐都幾抵食o家 , 印象中連星期日都有套餐o家呢次夜晚黎到 , 都幾多人等緊位 , 所以最好 book 定 ~我地兩個人叫左五樣野食 , 一杯飲品 , 約 $ 350 1. 什錦刺身 3 種~ 三文魚 : 油紋平均 , 切得厚身 , 入口肥腴鮮味 ~ 帶子 : 只有三小片 , 即係得一隻半 , 都算幾甜啦~ 甜蝦 : 三隻晶瑩透白 , 唔算肥美 , 但夠新鮮 , 蝦頭甘香2. 燒肉拉面沙律~呢個沙律其實好似冷面喇,醬汁包括沙拉汁同燒肉汁燒肉好薄好入味,面層有少少乾但咬落不失肉汁,好香口拉面凍食格外彈牙有嚼勁,微曲面身,有助環擁醬汁,配合生菜絲, 蕃茄碎, 仲有混於燒肉中o既青椒 , 味道豐富3. 陣屋風味魚生飯~ 賣相相當美, 配料份量十足 , 先有一隻連頭o既甜蝦刺身,旁邊圍住o既刺身碎有三文魚, 吞拿魚, 鯛魚 , 油甘魚,仲有甘香油滑o既三文魚子 , 味道鮮甜不在話下口感仲有綿有爽, 醋飯面放有紫薑, 蛋絲同紫菜 , 又美又好食4. 豬肉泡菜鍚紙燒~ 呢個係整晚最失望

新世紀廣場仲未裝修完 , 繼續營業o既食店之一 ,
就係 6 樓呢間陣屋 , 己經食過好多次 , 水準蠻不錯
午市套餐都幾抵食o家 , 印象中連星期日都有套餐o家

我地兩個人叫左五樣野食 , 一杯飲品 , 約 $ 350

1. 什錦刺身 3 種
~ 三文魚 : 油紋平均 , 切得厚身 , 入口肥腴鮮味
~ 帶子 : 只有三小片 , 即係得一隻半 , 都算幾甜啦
2. 燒肉拉面沙律
~呢個沙律其實好似冷面喇,醬汁包括沙拉汁同燒肉汁
燒肉好薄好入味,面層有少少乾但咬落不失肉汁,好香口
拉面凍食格外彈牙有嚼勁,微曲面身,有助環擁醬汁,

3. 陣屋風味魚生飯
旁邊圍住o既刺身碎有三文魚, 吞拿魚, 鯛魚 , 油甘魚,
仲有甘香油滑o既三文魚子 , 味道鮮甜不在話下

4. 豬肉泡菜鍚紙燒
~ 呢個係整晚最失望o既一道特式炓理, 鍚紙燒上枱時 ,
就好似平時 d 牛油錫紙焗什菌咁 , 原來無乜咁特別
打開錫紙, 第一眼見到o既係一堆菜蔬 , 一堆肉, 上面一隻蛋
蛋仲未熟 , 但因為錫紙己經唔係好熱, 要弄熟隻雞蛋,
就只有將佢拌勻到豬肉同菜裏面, 味道似乎有d 奇怪,
豬肉略為過韌 , 泡菜只有少少酦但係唔辣o既, 仲有一堆芽菜
雞蛋己經變成左似汁非汁似水非水o既一部份 , 有點浪費

5. 雞肉薯仔芝士燒
~ 呢個用小鐵板上, 熱烘烘的香口惹味, 由其係墊底o既薯仔
切片放o係鐵板度 , 熱力令佢面層帶焦香 , 配合醬汁同芝士 ,
再有雞肉鋪面 , 醬汁漸漸煎乾就越入味 , 簡直可以叫碗白飯黎送

6. 利賓納什果賓治
~ 是日優惠特飲 , 不過不失 , 就係利賓納加七喜加什果

## 整體都有唔錯o既水準 , 我 keep 住都有黎幫襯 ,
o係新世紀呢類型o既日式料理中 , 陣屋算數一數二了