2024-01-11
我依家好少食放題打邊爐,唔係唔好食,喺影相唔靚。一格格正正方方,牛肉就咁平放。係真係單調咗啲。同埋放題其實叫唔到多幾碟,所以衣家好多時會揀靚d既同有特色d既火鍋。呢間餐廳的擺盤好精緻,而且口味又係我中意既台灣火鍋。餐廳好多角落都放滿左摩艾石像,一個來自於神秘既背景又得意嘅石像。 🍖店名叫做爆爆鍋,我初頭聯繫唔到打邊爐,覺得佢個名同摩艾石像一樣神秘。後來誤打誤撞之下點左櫻花蝦鮮鍋,就知咩事,店員細心幫忙喺乾既鍋底炒香櫻花蝦,薑葱蒜呢啲惹味材料,同埋好味既牛肉一齊爆炒,再加入湯,令到個湯底渾然天成,散發出不可抗拒的味道。另一個湯底我地揀左夜市排骨鍋,藥膳湯底飲兩啖就足以令你覺得精神滿滿咁。 🍖肉類方面我地揀左牛前肩肉同翼板肉,前者比較嫩滑,後者比較有咬感同肉味濃,而且有兩種唔同既擺盤樣式。相機都因而食多左野。 🍖黎度仲可以以優惠價點小食,我地叫左炸魷魚,炸雞,金錢肚同埋麻油炸蛋。由魷魚香酥而且夠曬大條,金錢肚滷得好入啦。而最正嘅就係一個炸蛋,除咗就咁食一啖,同時食到脆脆嘅外皮,同埋暖笠笠嘅蛋醬之外,其餘嘅蛋醬仲可以用黎點牛肉食,相當唔錯。 🍺✨️食台灣野就一定要飲翡翠檸檬同埋虎紋珍珠奶茶。佢
🍺✨️食台灣野就一定要飲翡翠檸檬同埋虎紋珍珠奶茶。佢哋做得好正宗,兩樣野配合打邊爐,大大杯咁,相當解渴。