2016-05-05
一直以來都好想去呢間甜品店,因為每次喺Facebook度睇到朋友去完都大讚,望住啲甜品就好似一幅畫咁,亦都好似一件藝術品。今晚同愛人食完飯Book咗八點嚟食甜品,幸好有預早book位,原來入面唔係好大,只能容納大概20人,而我當日去亦都好full。入面嘅裝修都幾型格,有一張U型吧枱圍住廚房,而客人就望住廚師整甜品,另外仲有個位置比客人坐低等位。一坐低店員就比咗兩支試管我哋,原來係番石榴汁 ,都幾好飲,淡淡既番石榴汁,清新又輕怡,用作refresh口腔就岩晒。Menu其實都係得幾款揀,既然黎到當然揀Improvisation $348,之後店員會比枱布我哋揀,有黑、白同灰,我就揀左白色。首先底層以竹炭朱古力及青檸雪芭去劃。再加上呢幾枝醬汁: 朱古力、芋頭、芒果、椰子同血桃,越畫越colourful。之後再灑上士多啤梨味糖粉、密瓜糖粉同埋芒果糖粉。放上封乾左既Raspberry 粒放新鮮Raspberry同藍梅,柑桔味Jelly同綠茶Mochi 柑桔味都幾濃,綠茶Mochi又煙煙韌韌。加上朱古力Mousee同埋熱情果辣椒奶凍&蕃薯奶凍熱情果辣椒奶凍入口感覺好特別,帶少少微辣嘅衝擊,而番薯蕃
柑桔味都幾濃,綠茶Mochi又煙煙韌韌。
熱情果辣椒奶凍入口感覺好特別,帶少少微辣嘅衝擊,而番薯蕃薯奶凍甜甜。
整到呢度,店員會首先幫客人影一次次相先。
須注意嘅係雪糕整完會出煙,比較硬身,如果呢個時候食會黐住條脷,其實整到咁凍嘅目的就係比客人慢慢影相,唔洗怕雪糕溶化,真係好細心。
店員會係茶既側邊放一個漏斗,提醒我哋夠三分鐘就可以享用茶。洋甘菊茶帶有薰衣草香味,飲落個人好舒服。
呢杯橙味及檸檬味都好出,入口酸酸地。