2020-04-28 4576 瀏覽
🥢深水埗挑戰集體回憶之劣食🥢全盛時期農場餐廳曾經多至48間分店,突然金融風暴使全部餐廳消失得無影無蹤,後來深水埗再開一間意粉小店,老闆有有種固執性格一直用返舊有經營模式去營運,使其劣食風味得以延續🥢餐廳分兩邊舖位,一邊是廚房連收銀少量舖位,入店很大油煙,門口整齊擺放了一整檯番茄,點餐後需要先付款再入座,被安排了旁邊一間完全無裝修的空間,放滿了紙皮箱及雜物,牆上用了白色紙封住,還有貼上兒童繪畫,增加詭秘感覺🥢prime極級牛肩扒意粉黑椒汁(9安士)$88上檯擺盤個樣是家庭風,有啲求期,有番茄椰菜,牛扒不可選幾成熟,上檯時已經是十成熟狀態,非常難切開而很鞋難咀嚼,黑椒汁同以前食味道一樣,旁邊仲有少少粟米汁點綴,但味道完全不夾🥢牛脷意粉蒜蓉汁 $68蒜蓉汁味道同以前餐廳一樣,啡色的汁一如以往只有少量蒜蓉香氣,但很多汁撈意粉食都不錯,談不上好好食,牛舌大大塊厚肉煎熟了,中規中矩的口感🥢以前細個對農場餐廳感覺都是一般感覺,價錢貴質素一般,只是貪佢就腳。而且餐廳對待員工福利非常之差,老闆試過唔出糧,出餐廳現金券俾員工做薪酬等等。今次主要試伏是自虐mode 去幫大家試下呢
🥢深水埗挑戰集體回憶之劣食

🥢prime極級牛肩扒意粉黑椒汁(9安士)$88

🥢牛脷意粉蒜蓉汁 $68

🥢以前細個對農場餐廳感覺都是一般感覺,價錢貴質素一般,只是貪佢就腳。而且餐廳對待員工福利非常之差,老闆試過唔出糧,出餐廳現金券俾員工做薪酬等等。今次主要試伏是自虐mode 去幫大家試下呢個集體回憶

🤣食物質素是經典麥兜order午餐一樣feel

[求求其其有d肉有d菜蛋白質澱粉質撈撈埋埋打個白汁茄汁黑椒汁咁撐得你懵口懵面咪累返去返工返學返廠返寫字樓囖,唔係你估真係搵餐晏仔咁簡單啊]
完全就係農家意粉的寫照

農家意粉