2018-12-22 1812 瀏覽
唔係講笑,我同朋友約去Cafe Landmark真係講左成年🤣好彩11月時已經記得打去book定枱。記得11月打去時佢地話12月20號都full 左,好彩我想21號去食就有得book🥳約左7點,我地6點半早到左,真係見到門口有十幾個人排緊隊。真係好誇張!😱當然book左枱店員好快就安排到我地入坐。一直都好想試佢既龍蝦🦞意大利幼麵🍝同龍蝦湯🥘,因為個個都話佢地最好食同最出名就係呢兩樣。剛好而家有呢個信用卡推廣套餐有呢個龍蝦意大利幼麵做主菜。我同朋友就叫左呢個餐,再加左龍蝦湯同素菜芒果🥭紙米卷。我地同左店員講左我地share,佢都好友善話,咁個龍蝦湯可以幫我地分兩碗去上。要讚既係餐桌既擺設同餐具🍴擺位佢地都好仔細,同埋雖然係露天Cafe,但個氣氛都幾好,唔會好嘈。剛巧呢晚有合唱團做聖誕節🎄報佳音,所以一路食有聖誕歌聽。先來左個套餐入面既焗蟹蓋同個芒果🥭紙米卷。蟹蓋🦀真係好多蟹肉、好香蟹味,加埋少少芝士係面焗到脆脆地,好食! 但個芒果紙米卷就好麻麻,雖然有6件,但都好細; 而且除左粒芒果肉之外,入面既蔬菜食唔出係咩味,只係有微微酸既醋味。米皮又冇咩米香,賣相係靚,但好唔特別。😅等左又好一陣先

法式芝士白酒焗蟹蓋
素菜芒果紙米卷

龍蝦湯

等左又好一陣先到個龍蝦湯🥘佢已經分好左兩碗再上,一聞個龍蝦味都好香。分開左兩碗都好夠飲,不過龍蝦肉🦞就唔算好多,每碗就分到一舊一粒大既墨魚丸咁大粒左右。湯既忌廉比例都好,除左有好濃郁既龍蝦味,湯入口都好滑但又不會好膩,尤其係而家冬天飲熱湯個一下真係好滿足🥰
龍蝦意大利幼麵

主菜龍蝦意大利幼麵🍝真係等左好耐,有樣唔好就係佢上菜好似好慢咁。但係賣相同味道果然名不虛傳😇😍望落去真係覺得好吸引!先食一口麵,麵質好彈牙,但又吸到D白酒忌廉汁! 🥳加埋淡淡的香草味,未食個龍蝦其實個麵都好好食! 既唔會好似一般意大利粉咁粗,但又唔會過幻,剛剛好! 個汁都調得好恰當,有忌廉既香,但又唔會好杰,白酒唔係好多,剛剛好提到龍蝦的鮮! 龍蝦肉🦞同樣拆好,其實殼都係伴碟裝飾用既,不過比起湯,龍蝦意大利幼麵既龍蝦肉就多好多了,而且口感更鮮更彈! 🤤😋😋😋飲完個龍蝦湯其實都好讚嘆,但呢個龍蝦意大利幼麵真係更上一層樓呀🥰😍
套餐仲包括埋一客Tiramisu🍰,不過我地就加多個芒果梳乎厘。其實都有D擔心要等好耐,但今次又好彩落左單大約十分鐘唔駛都到左。Tiramisu既texture都好軟好香,朱古力粉亦好香濃,但梳乎厘真係更香更軟🥳🥰又不失個種新鮮既果香。
對於今次終於食到Landmark都滿意既,招牌菜真係值得一試,不過其他就好似相對不太吸引。另外朋友都發現其實Cafe好多野都比較舊。尤其係佢坐個張梳化好多污積,呢樣係有D失望。係時候都要翻新一下D設施或者傢俱會更好。
Tiramisu
芒果梳乎厘