2024-07-09
自從聽聞觀塘有一間Gelato店人氣十足,心郁郁想去試。今次去觀塘就順便一探究竟,發現佢哋已經搬咗去地舖,真係方便晒!晚黑八點左右去到,居然唔使排隊,入邊大概有10位客人。試咗三款味道:10%抹茶、玄米茶同埋芒果雪葩。由於店內20個雪糕盒只剩下三個,選擇其實唔多,所以就決定全部試晒。三款味道表現平均,冇特別大嘅驚喜,但都有其特色。抹茶味香濃,帶有濃厚嘅茶香,令人回味;玄米茶相對少見,有一種獨特嘅米香味;而芒果雪葩則非常清甜,唔會過甜,仲有一陣天然果香。整體而言,三款Gelato都唔會甜到令人覺得膩,反而比較健康。原來呢間店一開門就會大排長龍,建議大家最好喺中午12點左右就去排隊,咁樣可以避開人龍,仲可以有最多嘅味道選擇。非常之欣賞呢間店嘅細心安排,除咗提供美味嘅雪糕,店內仲擺放咗小遊戲俾大家玩,例如五子棋、過三關等。呢啲小遊戲唔單止增添咗食雪糕嘅樂趣,仲可以同朋友一齊分享小確幸,令到成個體驗更加值得回味。總括而言,本地製作Gelato值得支持,如果去開觀塘,值得一試。但係唔鍾意排隊嘅朋友就記住開舖就要去喇!
Gelato