2018-05-16
原來呢間茶餐廳唔止食普通小菜,粉麵飯咁簡單,仲有鐵板餐,今晚一於試下。鐵板餐可選兩款肉類,再選擇意粉飯或薯菜,如果六點之前食就42蚊,六點之後食 就47蚊一個餐,有飲品一杯,晚餐仲送埋湯。今晚嘅例湯係節瓜排骨湯,味道淡少少啦,不過冇落味精,有住家湯飲都唔錯。飲品揀紅豆冰加四蚊,喜歡佢呢度嘅紅豆冰好多紅豆,奶味香甜,椰汁味不會太濃。煎雞扒、煎豬扒,配薯菜,原來薯條係粗身,似薯角嗰種薯條,炸到金黃色,灑上椒鹽,香脆可口,不過食得耐就有啲鹹。雞扒都幾大塊,好好味,肉質好滑,感覺新。鮮豬扒都爽口,最緊要咁大塊都冇乜骨。兩塊扒餐,先至47蚊一個餐幾抵食,鐵板仲有椰菜墊底,算係均衡飲食。見到雞扒都算厚身,仍然有肉汁。另一個係吉列豬扒、炸雞髀,配意粉。吉列豬扒好大塊,炸雞髀更加大隻,啖啖肉,炸完之後再淋上汁,會令炸雞髀的皮淋咗,所以要快啲食。意粉份量不算多,但都有幾條薯條同埋椰菜墊底,感覺份量仲多過齋叫薯菜。豬扒炸得爽口但比較薄身,不過以呢個價錢來說,都ok。
見到雞扒都算厚身,仍然有肉汁。
另一個係吉列豬扒、炸雞髀,配意粉。
豬扒炸得爽口但比較薄身,不過以呢個價錢來說,都ok。