2008-11-07 14 瀏覽
網上電台聽到介紹萬花紅的蛇宴,講到好食好扺,我阿媽又鐘意食,加埋哩度的網友都有唔錯的評價,咁就一於約埋家人去試。訂咗半席,不過得5個人,預咗當食自助餐咁飽死。初初入到去都有d驚,因為得一圍枱有人。但係訂咗,又一家人,硬著頭皮啦。白灼中蝦,新鮮,我相當肯定,因為我屋企成鬼日食蝦。炸蝦球,彈牙,唔錯。不過唔算係我所食過中最好食,但係都算好食。炒蛇絲,材料包括蛇絲,有肉絲,筍絲,,,,哩個要彈吓,蛇絲較少,肉絲較多,約3-7比。瑤柱草菇金菇扒西蘭花,好耐無食草菇,唔錯。豉油王雞,雞肉好滑,夠味。可能係冰鮮雞,不過仍然推介,因為好大隻。蛇羹,每人2碗。我較鐘意近似湯的,所以覺得ok。基本上食到哩度已經飽咗~~~~~盤龍鱔,我屋企又係成日食鱔,我個人比較鐘意火腩燜,不過都ok。雙冬羊腩煲+ 生菜,新鮮羊,肥美。嘩,仲有~~~~我妹夫見到有腐乳上時好似有d驚。伊麵,第一次食到哩種質感的伊麵,有意大利粉feel,個人喜好,推介。但係5人中有1人無食,1人有微言。生炒糯米飯,有鑊氣,推介。甜品係西米芋頭,4/5人認為好好味。我個人麻麻地好芋頭,比較鐘情紅荳沙。我其實食之前無問過包唔包汽水,不過阿姐無問

訂咗半席,不過得5個人,預咗當食自助餐咁飽死。

白灼中蝦,新鮮,我相當肯定,因為我屋企成鬼日食蝦。

瑤柱草菇金菇扒西蘭花,好耐無食草菇,唔錯。

蛇羹,每人2碗。我較鐘意近似湯的,所以覺得ok。

基本上食到哩度已經飽咗~~~~~

生炒糯米飯,有鑊氣,推介。

我其實食之前無問過包唔包汽水,不過阿姐無問我地飲咩,所以我地都無叫。因為見到各網友post的價錢比我今次食的貴,所以可能cut咗。

另,後來有一枱人入嚟,叫咗兩次馬拉榚,第二次叫時,阿姐問我地要唔要,要就順手蒸埋。第一反應係唔啦,已經好飽,不過我作為新界人好少過海,不如都試吓啦,終於順手叫咗兩件。$15/件,都ok。

真係無加一/茶介,900就900,加埋2件馬拉榚930,原來我諗住俾50蚊tips,結果...嘻,都係俾950埋單。

如果大家6個人有男有女的話,一定飽。糯米飯打包咗一半。另一件馬拉榚打包,預咗留俾人食。

我個人覺得每年秋冬可以幫襯兩次,因為真係算抵。

不過個人生理味精反應,所以應該有落味精,但唔多。一般出開街食飯的人應該接受到。
炸蝦丸
炒蛇絲