2022-04-29 62 瀏覽
難得和家姐撐枱腳,就帶佢去食佢喜歡的生蠔,呢間蠔站有幾間分店,銅鑼灣呢間都幾大,酒吧feel, 下午人流不多,大電視播著音樂,氣氛輕鬆。下午可選午餐或散叫,我哋兩個都想食light啲,所以叫咗一個「牛油果羽衣甘藍凱撒沙律」( $118 )同埋「石燒紐西蘭肉眼扒」( $168 )share食。午餐本身已經包餐湯和沙律,今日係羅宋湯,酸酸地幾開胃,另外沙律都幾好食,紫色椰菜唔會苦,仲有橄欖同車厘茄,加埋啲胡麻醬,清新開胃。嚟得呢度梗係要叫生蠔,呢度有$10/隻超抵食,即管叫半打試試,今日呢啲來自澳洲,Size適中唔會太細,而且都幾鮮甜,感覺新鮮。沙律份量都幾多,除咗羽衣甘藍仲有羅馬生菜,感覺好新鮮,牛油果都好多,略嫌生咗少少,加埋脆脆麵包粒同芝士碎,好味呀!至於石燒牛都幾厚切,店員解釋由於每位客人食牛的生熟程度不一,所以佢建議我哋先將塊牛放落碟,都食嘅時候切開,可以按自己要求再將佢放返上塊石燒度,舊石大概可以保持半個鐘頭嘅熱度,即使唔熱都可以叫店員再換另一塊。開頭見佢拎過嚟嘅時候好似冇乜汁,不過食落其實都有肉汁,一啲都唔乾,而且我覺得生熟程度剛剛好,裏面略略粉紅色,都幾好食。最後我哋加咗$

開頭見佢拎過嚟嘅時候好似冇乜汁,不過食

最後我哋加咗$38要個cheese cake,家姐加$15要咗即磨咖啡,咖啡紋絡都好香, cheese cake都好食,成件事就圓滿晒。