2018-04-21
前排係FB見到有$9蠔,對於我地呢D又想食蠔,又唔想太豪既人黎講,好明顯係機會黎啦~ 飛雲 !!! 咁岩老婆又就黎生日,咪book定生日哥晚,去食蠔兼慶生囉。哥晚我book左7點,係閒日 (星期二) 黎。由於係觀塘工業區,我以為唔會太多人。點知一去到,幾乎滿座,令我即刻心中暗喜。喂,滿座wo ?即係呢間野衰極有限,甚至有D料到啦。 間鋪唔算大,通道比較迫。我地張枱係最角落頭,行入去時都幾辛苦,要小心翼翼唔好撞倒人。還好張枱夠大,坐低之後都舒服既。打開餐牌,款式未至於話好少,但好明顯唔算太花巧太多野,岩晒有選擇困難症既人。我地第一時間揀左$9蠔,然後就係海鮮、肉類、小食之間揀揀揀,最後揀左海鮮拼盆 & 羊架。$9蠔唔算好細,味道亦可以。$9隻咋大佬,算係咁啦。食完一round之後,就叫左高一級的蠔 (佢好似有4級的),十幾蚊隻,仲送一杯白酒。相比起$9哥款,係大左少少、好味少少既,一分錢一分貨也。 海鮮拼盆賣相勁靚,有螺、元貝、魚、蝦、同埋勁好味既焗蘑菇! 蘑菇焗得岩岩好,無話焗到乾晒,好香口又好juicy,面頭有D黑松露,同D菇味勁夾,正呀! 蝦都OK,好新鮮好彈牙。螺、元貝&魚 哥D
海鮮拼盆賣相勁靚,有螺、元貝、魚、蝦、同埋勁好味既焗蘑菇! 蘑菇焗得岩岩好,無話焗到乾晒,好香口又好juicy,面頭有D黑松露,同D菇味勁夾,正呀! 蝦都OK,好新鮮好彈牙。螺、元貝&魚 哥D就認真普通啦無咩特別。至於羊架呢,真係堅,係我食過既最好味既羊架 (我又唔係成日食羊架既)。D肉又係岩岩好,外脆香口,內嫩有肉汁,肥瘦既比例又岩feel。仲有哥個薄荷醬,平時我唔多like甚至唔會點醬的,但係呢間又係出奇地好味,總之就係正啦! 埋單好似八舊水左右 (兩大人兩小孩),價格合理,應該會再幫襯既。
補充 : 侍應少左D囉,點菜時舉到手都軟先有人黎,希望可以改善下啦。