2022-04-23 80 瀏覽
尋日同朋友嚟到將軍澳廣場食一間台式火鍋店,主打藥膳火鍋湯底,120分鐘放題人均$200左右,我哋揀咗Prime Grade牛肩胛肉放題套餐。入到來座位舒服寬敞,環境乾淨企理😊自助區有多款丸類,肉類,蔬菜類,菇類,調味料和飲品可選擇,最欣賞佢所有材料都有標示,分門別類擺放,唔使盲測自己夾咗嘅係咩👍🏻👍🏻👍🏻醬汁都有多款選擇,除咗基本嘅蒜蓉,香蔥,豉油外,仲有燒肉汁,日本酸汁,台灣沙茶醬和胡麻醬等等。另外除咗雪櫃飲品,好欣賞有暖櫃提供多款飲品,特別係女士生理期適合飲嘅薑母茶,好貼心❤️🥥藥膳椰子清雞湯:一人一鍋,想自己一個獨獨食得,想同朋友一人一鍋share食都得👍🏻,我揀咗招牌🥥藥膳椰子清雞湯,奶白色嘅湯底好清澈無油,聞落去有好香嘅椰子味,飲落非常清甜,配以紅棗和杞子等等養生材料,好推薦大家叫😋😋😋記得落材料之前飲左一碗湯先🐮Prime Grade牛肩胛肉:顏色鮮紅,油花分布平均,切到非常薄,煮20秒左右就可以食啦,入口牛味香濃,口感細滑,不停encore🤩🤩🤩🐷西班牙無激素豬肉片:豬肉片顏色都鮮紅,一樣都切得非常薄,整體比較瘦,入口有咬口,唔會肥膩。丸類種類比較多,除咗基本嘅丸類,仲有一

醬料
熱飲及凍飲

🥥藥膳椰子清雞湯:
藥膳椰子清雞湯

🐮Prime Grade牛肩胛肉:
🐷西班牙無激素豬肉片:
Prime Grade牛肩胛肉

丸類種類比較多,除咗基本嘅丸類,仲有一啲比較有特色嘅丸類我推薦大家食。

芋泥貢丸:
大大粒,咬落去爽口結實,中間包左芋泥軟心,好有台灣特色 🇹🇼
🧀芝士小籠包:
外皮做到好似小籠包咁嘅造型,咬落去芝士流心爆出來😍
金沙魚蛋:
魚蛋爽口彈牙,好大粒,咬落去爆出流心蛋黃,好香鹹蛋黃味,推薦🤤
台灣腸:
裏面加咗黑椒配合台灣腸獨有嘅甜味,好有台灣風味🇹🇼
雞髀肉:
雞肉結實,脂肪含量少,肉質細嫩,吸收左椰子雞湯嘅精華後好夾👍🏻

🥬蔬菜都有多款選擇,全部都新鮮爽脆清甜,除咗生菜同菜心,仲有羽衣甘藍同萵筍❤️
蔬菜

甜品仲有多款雪糕,其中有貴價雪糕MOVENPICK同特色🍍土鳳梨雪糕,MOVENPICK 雪糕我就唔多介紹啦,最特別嘅係呢隻由微熱山丘出品嘅土鳳梨雪糕,酸酸甜甜,帶鳳梨鮮味清甜,忌廉細滑,仲帶少少芝士味,好似食緊菠蘿半熟cheese cake咁,大家嚟食記住唔好錯過😍😍😍
土鳳梨雪糕

整體來講,食物質素高質,具台灣特色;環境舒服,乾淨企理衛生;店員細心有禮,會主動加湯同落單;價錢合理,性價比高,真心推薦
醬料
熱飲及凍飲