2022-07-23 245 瀏覽
今日難得放假,山長水遠入大埔玩下先!行過決定入呢間果子Life Café,望入去係西餐廳裝修,但食既卻係東南亞嘢食,幾特別!一開始我地就點咗個好多人介紹既「軟殼蟹火山包」($168)火山包唔算好大份,兩個人食就啱啱好,除咗一大隻軟殼蟹外,佢仲有青口、蜆同大蝦,原來係海鮮包,有驚喜!個咖喱汁都好特別,佢係用類似扒房果啲「神燈」杯另上,入面加咗啲蛋絲,仲有一陣酸酸地既香料味,好有東南亞既感覺,唔似港式咖喱,蘸包食真係一流!食到最尾成兜咖喱汁都比我地點曬!另一個主食我地就叫咗「海南雞喇沙摻摻」($76),個人認為呢個摻摻十分抵食,海南雞好滑,應該浸過冰水,入口即溶。摻摻湯底有好香既椰奶味道,份量充足,啲味道調校得十分平衡,唔會比任何一種食材搶咗個味,非常推薦!小食方面,我地叫咗「絲網春卷」2件($16)、「豬肉、牛肉串燒」各2串($44),仲叫咗一客「越式炸蝦芝士波」(共4粒,$24)。我地最鍾意食個春卷,首先16蚊2件真係好抵食,而且佢啱啱炸起,外皮好香脆,入面亦好足料!串燒係佢已經調好醬汁塗上,唔需要另外蘸醬,牛肉串燒既香烤味較為突出。炸蝦芝士波都好特別,出面唔係咁易食到,蝦味充足,如果
今日難得放假,山長水遠入大埔玩下先!

一開始我地就點咗個好多人介紹既「軟殼蟹火山包」($168)
火山包唔算好大份,兩個人食就啱啱好,

個咖喱汁都好特別,佢係用類似扒房果啲「神燈」杯另上,

另一個主食我地就叫咗「海南雞喇沙摻摻」($76),
摻摻湯底有好香既椰奶味道,份量充足,啲味道調校得十分平衡,
唔會比任何一種食材搶咗個味,非常推薦!

我地最鍾意食個春卷,首先16蚊2件真係好抵食,
而且佢啱啱炸起,外皮好香脆,入面亦好足料!

炸蝦芝士波都好特別,出面唔係咁易食到,蝦味充足,如果有更多芝士就更滿足到我地呢啲芝士控喇!

最後,天氣咁熱,我地嗌咗一杯「美祿恐龍」(跟餐加$12),一杯「仙草奶茶」(跟餐加$10),值得一讚既係呢度雖然係食東風亞美食,但嘢飲種類都好多,港式、台式飲品一應俱全,仲有各式咖啡,可以慢慢試。
美祿恐龍有極多美祿粉,一定滿足到嗜甜既朋友;仙草奶茶同出面茶飲店既味道差唔多,個人覺得不過不失。

食咗咁多嘢,埋單連加一都係$385,超級抵食,係會飽到捧住個肚走呀!
大家出開大埔,都值得試下呢間Café。
2022-07-22
$192.5 (晚餐)