平日工作壓力太大,放工就梗係相約好友去食餐好,傾下計~因為大家都住左觀塘附近,又知名他們有優惠,所以就決定去食放題啦!「大滿屋」位於觀塘MTR旁的亞太中心,就在APM旁邊,地點方便易搵~他們正在做2人同行1人半價優惠,即使平日晚上前來都座無虛席,人頭湧湧!星期一至三(成人HK$236起,小童HK$138起),星期四至日及前夕(成人HK$256起,小童HK$158起),不同收費按不同時間入座計算!我們一行三人,就變左一共便宜了百多元啦~食店佔全層位座,裝修光猛新派,更設有卡位,座位闊落舒服!這裡的食物款式很多,分別有刺身、壽司、卷物、沙津小食、串燒、炸物、一品料理、飲品及甜品等!飲品是任取的,款式都比較多~另外仲有一個雪糕雪條甜品櫃!先來飲品,飲品款式都比較特色多樣,少有在放題可見的飲品就一於試一試啦!第一轉當然是食刺身先啦!分別有三文魚刺身、油甘魚、希靈魚、劍紅魚、鱆紅魚、八爪魚、鮑魚片、白海螺、甜蝦、玉子、珍珠黑鳥貝及帆立貝,好豐富呀!最特別上枱時,底層是有乾冰在霧煙架!三文魚刺身好鮮味厚身,沒有雪味,啖啖肉,正!白海螺好爽口彈牙,甜蝦好鮮味~鮑魚片好少放題可以食到,不過本身佢冇咩味
平日工作壓力太大,放工就梗係相約好友去食餐好,傾下計~
我們一行三人,就變左一共便宜了百多元啦~
食店佔全層位座,裝修光猛新派,更設有卡位,座位闊落舒服!
這裡的食物款式很多,分別有刺身壽司、卷物、沙津小食、串燒、炸物、一品料理、飲品及甜品等!
飲品是任取的,款式都比較多~
另外仲有一個雪糕雪條甜品櫃!
第一轉當然是食刺身先啦!
最特別上枱時,底層是有乾冰在霧煙架!
三文魚刺身好鮮味厚身,沒有雪味,啖啖肉,正!
白海螺好爽口彈牙,甜蝦好鮮味~
鮑魚片好少放題可以食到,不過本身佢冇咩味,沾少少鼓油就好正!
三魚文刺身真係百吃不厭,SIZE都算適中!

燒有機菠蘿
燒菠蘿好有風味,原汁原味!

帆立貝北海燒
SIZE正常,帆立貝上面有一些沙律蟹籽醬一齊燒,好開胃!

卷物(左起:芝心鰻魚卷、加洲卷、香芒軟殼蟹卷)
我食了香芒軟殼蟹卷,好特別好味,不過軟殼蟹被壽司飯包了一陣子,所以不太脆身,味道不錯!

特色壽司(左起:花之戀人、海膽親子卷)
我食了花之戀人,上面係勁多蟹籽,被兩片厚厚的三文魚包住有少少沙津醬的壽司飯,好味!

串燒及燒物(左起:有機蕃薯仔、雞軟骨串、汁燒雞肉串)
汁燒雞肉串好惹味,不會太咸,雞皮也不會太肥膩,好味!

蟹籽沙津
有蟹籽、粟米,下面係一些青瓜絲及蔬菜絲,好爽口清新,吃得多濃味的可以清下個口!
味付螺肉
呢個味道正常,一客份量我覺得比較少,要encore 多一客先夠喉!

芝麻雞翼
呢個係意料中好味的雞翼,雖然全炸比較熱氣,不過炸得不會太油,好香芝麻味,表面好脆口!

蒜片牛柳粒
蒜味夠,咸度適中,牛柳粒夠淋身易咬開!

牛油甜粟米
每次放題都是必叫的,粟米夠甜,牛油份量適中,好味!

壽司(左起)
(上)蒜香三文魚壽司、七味辣牛肉壽司
(下)黑松露三文腩壽司、北寄貝壽司
上排的壽司都是輕微燒過表面,蒜香三文魚壽司好很蒜香,不過還是原味比較好食,蒜香蓋過三文魚味!
而七味辣牛肉壽司好惹味,不過太辣,平時只食少辣的我都接受到!
黑松露三文腩壽司好少量黑松露,不過黑松露味不太夠出,普普通通!

天婦羅
齊體都不錯,炸得太會太油膩,沾上天婦羅汁不錯!

甜品/雪糕
好意外這裡有得食韓國果隻蜜瓜雪條,有就梗係要食啦!
仲有迷你雪米池~
甜品就都有好多特別的,有芒果糯米池、馬卡龍、曲奇木糠布甸及桂花椰汁糕,不錯不錯!

後記:
整體感覺這間不錯,宜家仲做緊優惠2人同行1人半價優惠,平均一人都係最平HK$120起就可以嘆到一個2小時任飲任食放題
以價錢來說,它們的食物整體質素都算偏高!
2016-02-29
15 分鐘 (堂食)