2014-01-28
Lunch 唔想去咁遠, 同事就話不如食天一丼啦, 去到門口, 見一個人都冇, 雖然驚左一驚, 不過都係照拉開度門走入去一向佢 D 野食都幾好味, 自從佢推出午市自選套餐之後, 就變得非常抵食. 今日我為左可以加沙律同湯, 又唔想話食得好富貴咁, 所以個飯依然係揀最平的三文魚丼.首先上的是盤子和前菜, 小小的一碟海帶前菜, 清清爽爽的感覺不錯. 不一會沙律也上枱了, 蔬菜也算新鮮, 配上甜醋"酸尾尾"的我最喜歡了. 然後是主菜的三文魚飯, 份量不輕, 半滿的一大碗飯, 上面有五片大小適中的三文魚, 還有少量酸薑, 蟹子, wasabi 和一塊紫蘇葉. 三文魚軟滑可口, 飯粒夠圓夠大, 口感不錯. 只是食到後期, 或許真的是飯太多了, 令五塊三文魚顯得不敷應用呢. 最後飲埋個麵豉湯, 就真係滿足極了. 個麵豉湯加了三文魚來煲以增加鮮味, 但我反而覺得有點畫蛇添足, 還是簡簡單單的最好.
題外話/補充資料:
話說食食下便越來越多客人進來, 同事笑說: 可能老闆聽到我地話佢冇客, 即刻 call 人俾折頭黎食咁話喎!