2020-01-16
天寒地凍,最好梗係打邊爐啦,不過邊爐打得多都會悶,所以今次同班friend就揀咗去食蒸海鮮鍋。今次揀呢間叫緣味小聚,佢主要有2個套餐,2個都有8款海鮮,不過有朋友唔食龍蝦,所以我地就揀左鮑魚餐。揀完之後,一盅新鮮熱辣嘅燉湯就送到面前,香氣撲鼻,再睇一睇個湯嘅顏色,明顯好足料,好飲。飲完碗靚湯之後,就開始我哋嘅海鮮之旅。第一樣嚟嘅係大元貝,今日因為飽魚唔靚,所以轉左元貝俾我地,隻元貝好大隻,好鮮,好好味。之後陸續黎嘅有蟶子皇、龍疐同埋海蝦,樣樣都好新鮮,另外仲有幾種貝殼類,包括馬刀貝、大花蛤同沙白,總括黎講,呢度d海鮮樣樣都好鮮甜,好好味。食完好豐富嘅海鮮之後,最後仲有個八寶蒸飯,佢會俾張紙你揀8款材料,我建議一定要揀幾款濃味嘅材料,好似潤腸、蝦醬豬腩肉呢d,另外加d爽脆嘅配料,出黎個飯係超正!