2009-08-21
這間酒樓已轉了第三手,前身幾年是叫珍珠樓,大招牌上寫"吃了,忘不了",當時最出名是乳豬,被它的口號吸引,吃過早茶和晚飯,乳豬一般飲茶普通,但算抵食,就是一間街坊酒樓。(當時附近還有金香泰國菜,相信兩間都是藍地馳名的。)想不到,現在變成了漸漸出名的季季紅,都是住屯門的人帶我去的,屯門人覺得好出名,但區外人似乎唔太知道,不過有電視台飲食節目介紹,好快會紅起來,而佢的裝修亦不錯的。當天十幾人叫了十個菜,埋單才6XX左右,超抵食,因為茶只是三蚊位,又唔加一,相信係因為位處藍地,可能地是店主的,不用交租先咁平,唔知華都新開那間會不會貴D啦。有幾樣野都好好食:藕餅-內有莞茜,好像有馬蹄,大大件又大大碟,好香口,不算好油。酸甜骨-個醬做得好好,酸甜得來有層次,而且D炸過,雖然有汁但仲食到酥脆感覺。蒸烏頭-好大條,開邊蒸,才5X元,聽說是元朗來的,有黃油,豆鼓醬蒸不錯。蒸鱔-大大碟,鱔我成日食,我覺得呢個水準不錯。其他野都唔錯,例如燒肉、鵝,不過又唔係超好食啦‧燒豬反而麻麻,燒就燒得幾好,幾香,但係近SKIN的都好肥,不過1/4只是$99元。個人覺得住得近絕對食得過,區外唔介意遠的亦可以考慮,當入去行
有幾樣野都好好食:
蒸鱔-大大碟,鱔我成日食,我覺得呢個水準不錯。
其他野都唔錯,例如燒肉、鵝,不過又唔係超好食啦‧
個人覺得住得近絕對食得過,區外唔介意遠的亦可以考慮,當入去行下甚至睇下樓,因為區外冇咩咁有風味又平的地方,而且趁佢未太紅好去啦,D店一紅左就會失準啦。