2018-02-28
今天有同事生日,要食餐好慶祝一下。這家餐廳位於The One 19F, 高空景緻十分開揚。餐廳有唔同區域,還分別設有鐵板燒bar table同普通枱。餐廳的窗戶透著陽光,座位佈置舒適,感覺寫意。本以為這高級的裝修設計會索價不菲,但午市定食定位$158-580, 價錢比想像中平易近人,和一般的鐵板燒無異。龍蝦及牛肉定食$360前菜有山藥和茹等等,用上柚子汁,幾醒胃;Seasonal salad幾新鮮,蔬菜10分爽脆,加上和風胡麻汁,感覺不錯。法國鵝肝:這鵝肝都幾大件,煎得十分甘香!鵝肝外層焦脆,入口軟滑,鵝脂腹馥芳香,配上酸酸甜甜的蜜桃黑醋,少一點肥膩感覺。唯鵝肝煎得唔夠乾身,有少少油膩。波士頓龍蝦:龍蝦已經起哂肉,吃時十分方便,啖啖肉。龍蝦肉十分爽口彈牙,滿有鮮味,還透出陣陣牛油香氣,不錯!美國牛肉厚燒:本想吃四成熟牛肉,但上枱時應該有六七成熟了。雖然熟咗少少但牛肉肉質同樣嫩口,加少少海鹽,吊起肉味,雖然不至於入口即溶,但肉質唔錯都幾juicy.季節野菜:炒得十分軟熟,調味恰到好處,唔會太油或太鹹。迷你角切魚生飯:估唔到魚生飯的魚生咁豐富!有咁多種唔同嘅魚生,而且十分新鮮,色彩繽紛,顏
龍蝦及牛肉定食$360
季節野菜:炒得十分軟熟,調味恰到好處,唔會太油或太鹹。
迷你角切魚生飯:估唔到魚生飯的魚生咁豐富!有咁多種唔同嘅魚生,而且十分新鮮,色彩繽紛,顏值甚高。鮮軟的魚生粒,加上甜甜的玉子同爽口的青瓜粒,口感豐富,正!
麵鼓湯和炒飯:相對地比一般,炒飯炒得粒粒分明,口感乾身,但材料就無魚生飯咁豐富了。
甜品或咖啡可以二選一,由於甜品只有雪米糍,不大吸引,所以點了咖啡。