2018-08-11 49 瀏覽
九龍灣嘅食肆非常之多,選擇非常豐富,無論你想食日本菜、韓國菜、泰國菜都任你選擇,德福花園、淘大花園嘅食肆比較多人,又要排隊,我發現得寶花園商場裏面原來都好多嘢食,而且人又唔太多,價錢又抵,絕對係抵食。前兩日就食咗一間“曼谷車站”嘅泰國菜,餐廳寬闊夠大,座位非常多,平日七點半去到都唔需要等位,而且仲唔使加一收費,非常抵食,絕對推介。冬陰功 $68冬陰功湯味道非常濃郁,我哋兩個人食所以只係點咗個細窩, 大約每人都已經有兩碗湯,份量非常足夠, 材料有大蝦同各種菇菌類,味道同材料都好味。泰式海南雞飯 $68海南雞份量有四分一隻左右,雞肉嫩滑新鮮,一啲都唔肥,可以連皮一齊食,另外有三款唔同嘅醬汁可以沾配,而海南雞嘅油飯非常之香,淡淡嘅雞油味令到淨係食飯都已經足夠,如果可以加送埋雞湯就更加好。泰式馬拉盞抄椰菜苗 $59馬拉盞炒菜特別好味,而椰菜苗鮮夠嫩,又爽口又甜,平時嚮街市都會比較難得到椰菜苗,所以離到泰國菜餐廳一定會點選。濕炒豬肉河 $58濕炒豬肉河味道帶輕微甜,配合豬肉同芥蘭一齊炒,芥蘭爽口豬肉有咬口,食到好滿足。芒果糯米飯 $48最後食埋我最喜愛嘅甜品芒果糯米飯,糯米飯上枱仍帶溫暖,配埋甜

冬陰功 $68

泰式海南雞飯 $68

泰式馬拉盞抄椰菜苗 $59

濕炒豬肉河 $58

芒果糯米飯 $48
最後食埋我最喜愛嘅甜品芒果糯米飯,糯米飯上枱仍帶溫暖,配埋甜嘅椰汁非常好味,但係芒果唔算好甜,會畀椰汁嘅甜美蓋過。