2009-02-18 45 瀏覽
九龍城食泰國野試得多,睇食評先知仲有潮州野都好出名,於是特地元宵徍節放工同 bf 黎試南記,一早叫佢早 d 去坐底先,佢七點去到,直入唔洗等。去到睇睇 d 餐,因為我唔飲豬肚湯,所以冇叫餐,散叫幾個餸。鵝片拼咸雞:鵝片好味,個卥水汁唔咸,仲留到鵝肉的鮮味,又唔會好肥,不過雙拼件數少 d。咸雞就無想像中好食,太咸了,而且仲有少少鞋,送飯或許會好少少。蚵仔粥:好多蚵仔,粒粒都脹卜卜,個湯有荽茜,唔會腥,好味好味好味,咁多野食我都食左半碗。蚵仔餅:多蚵仔就不在話下啦,唔會好似其他大排檔咁淨加蛋咁漏,應該係加左 d 薯粉,有 d 煙煙un un 的咬口之餘,有蛋香仲有蚵仔鮮味,超讚﹗九肚魚:條條都好肥美,個炸漿唔厚,得薄薄的一層,咬開之後 d 魚肉超滑,仲有少少汁添﹗就算臨尾食到好飽都忍唔住食多幾條,如果飲啤的話送酒一流﹗碟頭好大,服務好,待應叔叔有問必答。D 野我地兩個人食剩打包都捧住個肚走,好在無叫飯咋,哈哈~~