2016-06-06
夜晚8點零9點收工又唔想番屋企煮,叫埋個fd係油麻地食野。原先想去岩手食番上次個蔥油拉麵,點知爆晒場,出面仲有幾個人排緊,即係要起碼等半個鐘,即轉場。行行下見到聯發好似唔錯,但係又係爆場,決定買外賣上個fd屋企食。我就叫左個蠔油芥蘭(十零蚊)同豬手撈麵(~$31),落單個時因為之前想食拉麵,仲同姐姐講左幾次要豬手拉麵-0-不過姐姐幾好人,冇發我脾氣~ ~咁等左個零字就有得拎喇,一打開wow,又幾大份啵,目測比平時一般麵店多1.5倍麵,有5粒豬手係面,因為肚餓關係,即刻撈撈d汁相,都唔記得影就夾左d麵食。醬汁幾鮮甜,小小漿口,麵質彈牙,但因為醬汁關係較難撈鬆。再咬啖豬手,我個人就比較鐘意淋身嘅質感,最好就唔洗咬就可以好輕鬆整到d骨出黎個種。我覺得聯發d豬手卥得相當好,淋身,但又未至於唔洗咬個種,味道方面,卥得好入味,正!芥蘭三個字形容,爽!脆!甜!店家好細心將芥蘭分段切左,方便夾又方便食,加埋蠔油真係無得輸。
醬汁幾鮮甜,小小漿口,麵質彈牙,但因為醬汁關係較難撈鬆。