2016-06-24
深水埗係一個我好小好小會嚟嘅地方。不過男朋友要嚟做啲野,咁我就等埋佢一齊食飯,嘻嘻!正所謂人生路不熟,就上網搵下有咩好野食~鍋呵呵近期上過榜,唔知有啲咩咁吸引呢@@鋪頭好旺場,我哋等左差唔多半個鐘先至有位。等緊嘅期間就見到有好抵飲嘅$10有3支細藍妹,仲有免費嘅竹䉀茅根同酸梅湯,非常之抵。一坐低就睇下食咩先,見到有個二人餐好似好多嘢食,咁就諗都唔諗叫呢個餐啦。套餐包括左椰子雞或者雞煲,因為男朋友鍾意食雞煲,所以就揀咗雞煲喇。個雞煲我哋就揀咗小辣,一上台香噴噴店員叫我地自己搞均下佢,跟住就可以食啦。雞煲份量都唔少,味道幾香口,雞件夠晒入味有夠滑。呢個套餐好豐富架,包括左帶子、黑豚肉、海蝦、潮州四寶丸、肥牛、珊瑚蚌、花膠、鯇魚片、象拔蚌仔、仲有各式各樣嘅蔬菜添。我哋食完個雞煲,就叫店員幫我地換咗因為清湯黎打邊爐。最鍾意食係潮州四寶丸,有別於一般嘅丸,呢度嘅四寶丸每款都非常之有特色,由鋪頭係汕頭拎貨咖。最中意牛丸,一咬肉汁四濺,好正!海鮮來講,我最鍾意嘅就係象拔蚌仔。象拔蚌仔夠晒厚肉又大隻,咬落彈牙而且味道新鮮鮮甜!海蝦都好啖啖肉同彈牙,殼又易剝,證明新鮮。見到藍妹咁平,我哋梗係唔執輸啦!總
不過男朋友要嚟做啲野,咁我就等埋佢一齊食飯,嘻嘻!
雞煲份量都唔少,味道幾香口,雞件夠晒入味有夠滑。
最中意牛丸,一咬肉汁四濺,好正!
海鮮來講,我最鍾意嘅就係象拔蚌仔。
見到藍妹咁平,我哋梗係唔執輸啦!
完全係飲飽食醉呀~
呢個二人餐真係十分之抵,有雞煲有邊爐,有海鮮,都係每人二百蚊。
唔怪得去到九點十點都仲咁旺場!