今日三姨媽同四姨媽話想約埋我們一齊見面同食晚飯,所以我們就約咗去元朗形點嘅「安南小館」食晚飯!我們叫咗個越式晚市套餐有:炭燒豬頸肉沙律嘅肉質好爽滑,而且炭燒過,所以味道更加芳香,再加埋啲爽脆嘅青瓜絲、洋蔥絲等等等等⋯⋯一齊食,酸酸辣辣感覺好醒胃!椒鹽大頭蝦嘅肉質好爽甜彈牙,而且都幾大隻,椒鹽嘅味道相當惹味,最好係唔會好鹹!明爐香茅青檸桂花魚都幾大條肥美,肉質好鮮味嫩滑,而且吸收晒香濃嘅香茅味同清新嘅青檸汁,真係好正呀!越式咖哩肉鬆炒飯炒得都幾乾身同粒粒分明,材料除咗有肉鬆之外,仲有切成細細片嘅扎肉片、蝦肉等等等等⋯⋯都幾足料豐富!雜菌炒西蘭花嘅油比較多,食落成口都係油,感覺非常油膩,呢樣係令我們覺得比較失望!跟餐嘅甜品椰汁粟米糯米「熱」嘅糯米好煙煙韌韌,加埋啲香甜嘅粟米粒一齊食,令到口感更加豐富,微微熱嘅椰汁相當香甜濃郁!椰青果凍「凍」果然好夠冰凍,而且味道非常清甜芳香!另外我們再單點咗沙嗲牛肉炒河粉炒得都幾夠鑊氣,河粉嘅質感好煙韌軟滑,沙嗲味亦相當濃郁!菠蘿海鮮炒飯雖然唔係用原個菠蘿盛載著上碟,但切成粒嘅菠蘿份量非常多,差唔多每一啖都可以食到,酸酸甜甜相當醒胃!
椰青果凍「凍」果然好夠冰凍,而且味道非常清甜芳香!
炭燒豬頸肉沙律
越式咖哩肉鬆炒飯
椒鹽大頭蝦
明爐香茅青檸桂花魚
雜菌炒西蘭花
椰汁粟米糯米「熱」/椰青果凍「凍」
沙嗲牛肉炒河粉
菠蘿海鮮炒飯
2018-01-12
炭燒豬頸肉沙律
越式咖哩肉鬆炒飯
椒鹽大頭蝦
明爐香茅青檸桂花魚
椰汁粟米糯米「熱」/椰青果凍「凍」
沙嗲牛肉炒河粉
菠蘿海鮮炒飯