winkei
抵讚的神石燒, 水準極高
winkei
2021-09-04
關注
收工同BUDDY食晚飯, 老公揀左想食好耐的 [神石燒牛扒水產專門店], 原來仲可以係Openrice 訂位。[神石燒牛扒水產專門店] 有幾間分店, 反正都要去將軍澳, 所以就去左東港城的分店。

餐廳係東港城二樓, 近大電視後面店舖位置。每次經過都勁多人, 今次BUDDY醒啦, 訂左位可以先入去坐, 然後再找職員點餐。訂餐後會有小儀器比你, 當你的食物準備好, 部機會響, 職員會主動幫你拎食物, 餐牌有主食及二人前, 之前睇左openrice 食評, 好想食牛舌, 不過BUDDY覺得 [日本A5佐賀和牛二人前]啱食, 唯有下次再揀牛舌啦 !

[日本A5佐賀和牛二人前]] $525
北海道珍寶帶子 x 2
日式清酒煮蜆 X 1碗

一番榨啤酒 $38
蜜瓜梳打 $18

欣賞職員主動介紹返, 店內餐具設置及其他食物係自助任食的。包括 : 薯仔沙律, 沙律菜(配有4個汁), 麵鼓湯, 泡菜牛肉湯, 日本珍珠飯(配紫菜味素)餐具可以自已取, 細心位係提供一次性圍裙使用, 唔怕彈油係自已件衫度。

薯仔沙律
好味 ! 添食左幾次, 食熱辣辣的牛扒配上薯仔沙律好夾
薯仔沙律
沙律菜(配有4個汁)
有4種汁配, 我選擇了柚子醋, 清新爽口
沙律菜
沙律菜
日式麵鼓湯
味道正常, 最重要唔會好鹹
泡菜牛肉湯
味道少辣, 堅有泡菜及牛肉係湯入面, 好入味
好快上菜啦 ! 石板真係堅熱, 食物擺放好精緻而且好吸引,枱面有調味料提供。BUDDY催我快D影相後要開始食啦 !
揀呢個餐主要係有和牛, 和牛脂肪分佈平均, 兩邊輕輕一燒再加少少岩鹽就咁食已勁入味。仲有一舊小肥膏比你係石板上面搽油脂,
方便燒肉。
日本A5佐賀黑毛和牛

美國黑安格斯牛膈肌
牛膈肌好有驚喜, 肉質細滑多肉汁, 停唔到口
 美州頂級羊扒
羊扒上枱時已燒好表面, 好貼心, 因為唔識燒好易燒到全熟, 用石板燒可以控制熟的程度, 我地中意食5成熟, 味道一流

美國極黑豚
黑豚爽口, 原以為牛係主角, 估唔到黑豚都咁搶鏡, 一食再食

日式清酒煮蜆
蜆肉鮮甜, 份量好多

日本珍珠飯及味素

職員好主動提出換石板, 我地慢慢燒都換左2次板。今晚好滿足, 不論和牛, 黑豚, 羊架都好有水準, 5百幾蚊可以食到咁有水準的食物, 性價極高。期待下一次再去食過