2018-08-15
我其實都好鍾意飲羅宋湯,但係羅宋湯多數都係用牛嚟煲嘅,唔食牛嘅我就比較少選擇。今日經過中環呢間羅宋湯專門店,佢竟然有豬骨湯底嘅羅宋湯,好開心!本來諗住係去第二度食麵包做午餐,即刻轉軚,試吓呢間羅宋湯專門店有幾巴閉先。Menu上都有幾款套餐為主,但係湯類就分為四大種,有羅宋湯分為牛腩及豬骨兩款口味,另有紅菜頭湯同俄式清雞湯。朋友叫了一個全日特惠套餐$72, 唔算平!包任何一款羅宋湯+薯仔沙律+甜餐包+熱飲賣相就麻麻地,羅宋湯味道偏甜,薯仔沙律好一般,餐包完全冇特別,只可以話食完都算飽嘅!我就叫了一個自由配搭套餐$62一個湯底可配麵、烏冬、飯或餐包。叫完之後都有少少後悔,因為原本專程嚟係為飲咗羅宋湯,但加咗烏冬之後好似冇咗個真正意義,湯又唔夠熱又唔多雜菜,烏冬又唔夠彈牙,食到滯滯地嘅感覺,最奇怪就係嗰三塊乾淨淨鞋口嘅䐁肉,無好過有!
朋友叫了一個全日特惠套餐$72, 唔算平!
包任何一款羅宋湯+薯仔沙律+甜餐包+熱飲