2012-05-29
成語「投井下石」相信好多人都明點解,意思係睇見有人要跌落陷阱裡,唔伸手救助不特止,反而推他落去兼扔多舊石頭添,比喻為乘人之危仲加以陷害,都夠晒毒。職場上依啲場景比比皆是,同事間爭上位,見你做嘅嘢有啲問題,唔出聲提水都算,有事時仲要晌老細面前踩多你兩腳,完全係「睇你死未」嘅心態。今篇食評標題叫「投井下食」,當然係另一會事啦,講嘅係正面嘢。上次同老婆跟教會朋友一齊嚟食過井上,試咗四色魚生飯定食、鹽燒鯖魚定食,最尾嘅評語係食物做得有心機,食材具質素,值得翻兜嘅食店。所以,今次再嚟「投井」,在乎搵吓好嘢食,只係估唔到時隔無耐就再嚟食過啫。同樣完咗教會,拉埋姊妹K,人少少,一齊食個晏。環境、服務啲閒話唔多講,上次都寫過,見2012-03-18篇「橙色部隊魚生飯」,所以,今次食評直路快放,「拿拿淋」入主題,講返啲嘢好唔好食?火炙三文魚飯定食 $52相信姊妹K都係三文魚迷,上次都係佢介紹我食四色魚生飯定食,不過今次佢話唔食魚生,改食依個火炙三文魚飯,定食包埋前菜同麵豉湯。前菜係中華沙律,清爽咬口;麵豉湯亦唔錯,幾濃麵豉味,又無過鹹情況。主角火炙三文魚飯,以一隻頗雅致又幾墜手嘅大飯碗盛載,飯量唔係多,
火炙三文魚飯定食 $52
相信姊妹K都係三文魚迷,上次都係佢介紹我食四色魚生飯定食,不過今次佢話唔食魚生,改食依個火炙三文魚飯,定食包埋前菜同麵豉湯。前菜係中華沙律,清爽咬口;麵豉湯亦唔錯,幾濃麵豉味,又無過鹹情況。主角火炙三文魚飯,以一隻頗雅致又幾墜手嘅大飯碗盛載,飯量唔係多,女士啱啱好,男士感覺有啲啲偏少,雖然無份試,但飯粒睇落圓潤有光澤,應該唔錯;而三文魚足有6大件,冚晒成個飯面,頗厚身,炙燒成粉橙色,賣相幾靚,如果燒深色少少,可能仲好睇。
老婆鍾意食魚餅,所以揀依個雜菜魚餅手打烏冬,烏冬、拉麵類定食,因為已有湯底,所以唔會有麵豉湯送,反而跟前菜,同埋壽司、卷物各兩件,所以都幾豐富。
壽司係三文魚同墨魚壽司,做得細細件,可以一口一啖。飯粒包得唔鬆散,但食落唔會太死實,前者三文魚新鮮,不過覺得未夠油潤;後者嘅墨魚都感到用料新鮮,柔軟可口。至於卷物係兩件加洲卷,包住牛油果、蟹柳同雞蛋嘅反卷,感覺以青瓜代替雞蛋嘅版本好食啲,而且黐上蟹籽一環亦做得有啲馬虎。
主角烏冬出場,簡單配以清湯、蔥花及紫菜就係喇,無花巧,清湯味道清甜,伴以蔥花,多一朕清新感覺。手打烏冬果然唔錯,咬落有韌勁,但食落又好滑溜,食到尾嗰一炷烏冬仍然無話又腍又爛,好耐浸,仍然有咬口。個炸雜菜魚餅,一大塊,並已經切成條狀,方便食用,魚餅幾彈牙,炸過又香口啲,係魚味欠咗少少;魚餅加咗雜菜嚟搓,因為落得唔多,所以同一件炸淨魚餅分別唔係好大。
小弟就要咗個拉麵定食,上文講過,拉麵定食同樣跟前菜、壽司、卷物各兩件,款式無變。故此重點講講個拉麵,雖然係豬骨湯底,但就唔會濃到漿住個口嗰隻,豬骨味頗重,但質感輕身啲、稀啲。除牛肉,仲伴有粟米粒、蔥花、紫菜。安格斯牛肉,名字令人覺得個檔次高啲,不過依家都唔係咩特別嘢喇,牛肉頗為滑身,又無日本肥牛咁多脂肪,幾大片放晌面;唔知依度嘅麵條屬邊個派系,只見麵條本身較幼而直身,加上唔係啲啜口濃湯,所以你見唔係好掛湯,但食到「殊殊聲」,一樣過癮。