2016-08-25 286 瀏覽
呢個世界對你好嘅人不多,幸運地係我認識嘅朋友當中,有好多嘅朋友對我真係無條件付出!一個電話,老友就從東涌搭車到銅鑼灣會面,因為知道我唔開心,知道我唔想自己一個。喺晚上嘅九點幾,晚餐過後嘅呢一刻,我正等待呢位從東涌出嚟嘅朋友,唔想係街道遊蕩,腳步牽引左我嚟到金記。這個陪伴我很久的名字!坐下來,接近打烊。店員沒有追趕我,讓我自己坐在一角,看了10分鐘嘅餐牌,始終點不到食物。係徬徨無助嘅時間,忽發奇想不如食啲甜嘢啦,叫咗個奶油多和一杯凍檸賓。當日心情唔好冇影到太多相,淨係影咗呢一個奶油多!沒有因為快打洋嘅關係做得不新鮮。反而熱烘烘地帶到我嘅面前。煉奶豐富,牛油香濃,多士烘得香脆剛好。拿着還有點溫度。就像感到你身體的餘溫。吃一口,大概,我希望你能把最好的野留給我,在我最灰沉的時候,金記的奶油多拉了我一下。還未吃完這一件西多士,老朋友趕到,幸好這一口甜救了我。

這個陪伴我很久的名字!