2010-03-30 31 瀏覽
呢排唔知攪咩?! 我命中嘅食神喺咪已經離我而去, 成日食到啲好唔掂既餐廳。。話說今日晏晝搵我男友食lunch, 拒話想食日式咖喱飯, 所以我哋就去咗女人街。 見到第一間就衝咗入去。 入到去以經覺得有啲唔妥, 呢間餐廳無咗日本餐廳一貫講究嘅風格, 似茶餐廳多啲, 牆上掛住藤原紀香n年前嘅Asahi海報, 檯面上嘅豉油樽同街邊粉麵檔一樣。 諗住算喇, 女人街差唔多啦。 於是就開始點菜。 我叫咗個雜錦魚生飯, 男友就叫咗咖喱炸豬扒飯。 好! 先講我個食彩繽紛嘅雜錦魚生飯:賣相喺ok㗎, 有三文魚;魷魚;劍魚;墨魚;甜蛋 同埋吞拿魚。 我第一啖食甜蛋先, 覺得似濕咗水嘅海綿囉, 者喺咬落去唔知點解有啲水會"節"出來甘, 又無蛋味。其它魚生又喺一啲魚味都無; 唔新鮮。 吞拿魚個質感似橡膠多啲, 連最難唔好食嘅三文魚都可以食唔出喺三文魚來。 失敗!飯, 煮到一舊舊, 難飯一樣,失敗!Wasabi, 我用咗半個兵乓波甘大嘅份量先有少少wasabi味, 失敗! 連啲豉油都唔喺用日本豉油, 往你重話喺日本料理, 梗直喺失敗中嘅失敗! 男友嘅咖喱炸豬扒飯 平平無奇, 入得口嘅, 係唔熱㗎者。其實我當時都

我叫咗個雜錦魚生飯, 男友就叫咗咖喱炸豬扒飯。

好! 先講我個食彩繽紛嘅雜錦魚生飯:

飯, 煮到一舊舊, 難飯一樣,失敗!

男友嘅咖喱炸豬扒飯 平平無奇, 入得口嘅, 係唔熱㗎者。

其實我當時都幾肚餓但我最後食剩3/4個飯囉。

不過點都要講一句, 呢到啲嘢食算係幾平,但我打死都唔會再來!
2010-03-30