2008-11-29
正如標題所講,今次想同打工仔分享一間貴價的午餐來慰勞自己.很抱歉無相和大家分享我到個這裡食lunch三次. 三次都點Today's special,每次都令人回味無窮第一次 Today's special - 照燒雞扒飯定食$60伴食: 白芝蔴咸魚干-不過好鹹,仲有兩塊黃蘿蔔但照燒雞扒飯,味道不錯,雞扒很嫩吃很津津有味, 足料麵豉湯,不是是但開粉的那種,裡面有菇菇,白蘿蔔第二次 Today's special - 饅魚川柳煮定食$60在香港的日本料理,已經吃厭饅魚飯定食,但這裡只有一款special,所以不妨試下川柳煮,其實即係平時的饅魚飯,不過再多了蛋煮和饅魚均在一起,和一碗盛滿珍珠飯分開上.份量也不少,不過吃落很開胃,最後一粒飯都扒進口裡,滿心滿足定食,當然有小食伴,今次係我喜歡的青瓜海哲, 和兩塊黃蘿蔔再飲埋足料麵豉湯,正!第三次 Today's special - 鵝肝飯定食$85 (星期天專登帶老公一齊嘆美味午餐)我唔多鍾意吃乜膶物膶的..但這個鵝肝飯,點解都要叫來吃,皆因上兩次都令我忍不住再來光顧,想必今次會有新的發現,一點都唔覺吃內臟那種怪味,外層煎得香噴噴,吃一口送一口
伴食: 白芝蔴咸魚干-不過好鹹,仲有兩塊黃蘿蔔
但照燒雞扒飯,味道不錯,雞扒很嫩吃很津津有味,
足料麵豉湯,不是是但開粉的那種,裡面有菇菇,白蘿蔔
定食,當然有小食伴,今次係我喜歡的青瓜海哲, 和兩塊黃蘿蔔
再飲埋足料麵豉湯,正!
我唔多鍾意吃乜膶物膶的..但這個鵝肝飯,點解都要叫來吃,皆因上兩次都令我忍不住再來光顧,想必今次會有新的發現,一點都唔覺吃內臟那種怪味,外層煎得香噴噴,吃一口送一口飯,又係咁醒胃,一粒飯都無浪費,但今次小食係綠色一條條似膠的乜東東...我成日都唔記得佢叫咩,但好多定食都會見到佢出現...
飲埋足料的麵豉湯,又一次令我感到飽腹的幸福了
那杯熱煎茶,雖然是杯普通綠菜,但都令我要介紹出來,這裡的食物每次每放進口裡,但可以細緻品嚐每啖的味道,不像"隨你鍾意"那種快淪為快餐的質素,但佢的價錢都不化算的
而且現在有時有些餐廳食物熱唔熱之間,好難吃,這間"川頁"就不會,一定是即叫即煮,熱騰騰的送上你面前!
如果想帶朋友來,記得打電話訂位,好多時會無位要坐bar枱,仲可以問下今天係咩special嘛~
2.30pm last order