2023-02-20 21 瀏覽
💁‍♀️💁‍♂️18/2/2023(Sat), Lunch🍽上環荷里活道附近都有唔少特色既小店,今日為食妙妙💁‍♀️同A先生💁遊車河遊到黎呢間差館上街既人氣cafe小店@paintable_cafe,一入門口就被店內牆壁上面既插畫吸引住,不停咁影相📸️打卡🤩🤩🤩。其實唔只插畫,呢度既食物都好有質素,同樣都係靚到值得去打卡😍。而今日我地order咗:🔆 炸雞軟骨($88)雞軟骨加上炸漿去炸,入口香脆而不油膩,食完望返張墊底既紙都無多餘既油份。呢個雞軟骨點少少伴碟既沙律醬,A先生一粒接一粒咁食唔停口😍😍😍。🔆 蒜香蝦鯷魚扁意粉🍝($128)見到店家有呢個鯷魚意粉🍝,喺cafe嚟講都唔係咁常見,所以點咗一碟嚟試吓。扁意粉煮既時間剛好,絕對係al dente既口感,配合蒜片同少少鯷魚同埋乾辣椒🌶️,鯷魚既鹹香味道混合咗喺意粉入面,再加上乾辣椒🌶️既微辣味道,入口唔會太濃太搶味。鯷魚既少少鹹香有個提味既作用,配合蒜香🧄既味道,再加上三隻煎得香口彈牙既大蝦🦐,整個意粉🍝都好好食😋😋。🔆 棉花糖牛角包窩夫配雪糕($78)近年興起既croffles牛角包🥐窩夫🧇,集合兩者既特點,,但又唔係間間做得好食。呢度既cr

而今日我地order咗:

🔆 炸雞軟骨($88)

🔆 蒜香蝦鯷魚扁意粉🍝($128)

🔆 棉花糖牛角包窩夫配雪糕($78)

近年興起既croffles牛角包🥐窩夫🧇,集合兩者既特點,,但又唔係間間做得好食。呢度既croffles烘得外皮夠脆,切開之後內裡就有煙煙韌韌既牛角包口感,加上豐富既牛油香氣,趁熱配合雪糕嚟食,一冷一熱咁配合係好食既。配料方面我地選擇咗棉花糖,五顏六色既棉花糖加上croffles同cream、雪糕,打卡一流👍🏻。

🔆 Passion Fruit Soda($58)

熱情果梳打除咗杯入面既熱情果,仲有四分一隻熱情果做裝飾,濃濃既熱情果味道,既開胃又清新。

🔆 玫瑰花🌹茶($48)

充滿住玫瑰🌹既香氣,有小蠟燭🕯️暖住個茶壺🫖,可以保持溫度,慢慢邊食邊傾計都唔怕茶會凍咗。🌹玫瑰花既香氣可以令人心情舒暢仲有美顏既功效❤,而且花茶入口好舒服👍❤,可以將心情放輕鬆😌😌。

🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻 寵物友善餐廳,可以帶埋主子一齊食下野打下咭,齊齊chill下
👉🏻 店內同店外半露天既位置都有本地藝術🎨家既插畫,打卡📸一流
👉🏻 唔止裝飾夠靚,而且食物都好好食,睇得又食得
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2023-02-18