2022-12-03 93 瀏覽
自從通關以來,就一直好想去泰國玩下食下,奈何冇假期😢咁唯有喺香港食泰國菜頂下癮先啦!餐廳環境運用咗好多燈光去營造一個特色氛圍,好多位都好適合打卡,而且感覺好chill好適合一班人去聚餐,現場都見唔少人係一班人喺度飲飲食食!一嚟見到個二人餐幾抵食,包括有、小食拼盤、冬陰功湯、泰式海南雞或燒烏頭,仲可以揀一個主食,同埋配兩杯嘢!泰式海南雞我鍾意海南雞嘅肉質,屬於比較有口感嘅雞肉,唔係好似出面嗰啲豆腐雞咁好淋。而且佢雞味都幾濃,就咁食都好好味,如果想有酸酸辣辣嘅感覺就點下佢個泰式醬汁啦!小食拼盤佢呢個小食拼盤有4款嘢食,包括炸魚餅、炸蝦餅、炸春卷同埋炸雞翼,份量都唔少㗎,而且所有嘢都係新鮮炸出嚟仲熱辣辣。冬陰功湯分量足夠兩個人飲到兩碗,酸酸甜甜咁樣好開胃,仲有少少菇同埋蕃茄喺湯入邊。菠蘿炒飯呢個菠蘿炒飯有埋雞肉,而且啲雞肉都幾大舊仲好多件,仲有埋啲臘腸粒、提子乾同埋啲菠蘿一齊炒,整體嘅口感都幾多層次!飲品飲品方便我選擇咗價錢去叫佢哋嘅特色嘢飲,特別值得推介係珍多冰!我之前都未飲過呢款飲品,第一次飲覺得真係好好味,椰香椰奶都好濃岩曬我,仲有佢啲cendol口感軟糯!我仲加錢叫埋甜品,食得泰國菜

泰式海南雞

小食拼盤

冬陰功湯

菠蘿炒飯

飲品

我仲加錢叫埋甜品,食得泰國菜點可以冇芒果糯米飯。佢咁糯米飯仲係熱辣辣嘅,配埋香甜嘅芒果,再加埋佢既椰醬係perfect match!