聽身邊好多人都提過呢間好好食,所以一直都好想去。難得中學同學聚會,一行9人,就決定搵呢間香港少見走高檔路線既四川成都餐廳聚舊。一開始就試試呢粒看似平平無奇但內有乾坤既<<核桃沙津釀小蕃茄>>,小蕃茄咬下去非常清新,裡面既核桃早已與沙津醬混合並從蕃茄底部釀入。蕃茄、核桃、沙津醬味道互相配合,酸酸甜甜,大家都被呢粒蕃茄蕃茄驚喜到。第二道前菜有呢個外型精緻既<<千絲西葫蘆>>。師傅將翠玉瓜刨絲,捲曲成扭結狀,打卡一流!上檯後待應會淋上自家調製既香豉汁拌勻,變左翠玉瓜意粉~翠玉瓜好爽脆,香豉汁味道唔會太濃,唔會搶走翠玉瓜既清新。作為麵控既我,如果唔係要share,我絕對可以一個人KO成碟 XD緊接住有經典菜式<<蒜泥白肉>>,擺盤又係幾靚既一道前菜。每一片五花肉厚道適中,包住一塊青瓜片,可以中和汁醬既辣味。但本人略嫌蒜味唔太夠,如果可以重返D蒜味會更好。之後就到餐廳招牌人氣之選,玩味十足,亦都係我最期待既<<敲糖捧捧雞>>。以吹糖元素,將紅油包在糖衣內,食前將糖衣敲碎

核桃沙津釀小蕃茄

千絲西葫蘆

蒜泥白肉

敲糖捧捧雞

之後就到餐廳招牌人氣之選,玩味十足,亦都係我最期待既<<敲糖捧捧雞>>。以吹糖元素,將紅油包在糖衣內,食前將糖衣敲碎,紅油混入糖衣與雞絲伴混即可。味道麻而不太辣,非常惹味!

蓉城雞豆花

<<蓉城雞豆花>>上湯面漂浮既看似豆花,其實係雞肉。師傅將雞肉剁成好幼滑既蓉,口感同豆花無分別,唔講真係會以為係豆腐,又係一道心機手工菜。

沸騰眉公魚

<<沸騰眉公魚>>唔好俾上面堆辣椒嚇親,其實只係虛有其表XD既一道菜。眉公魚沉泡在沸騰滾油中出奇地唔算好辣,但如果唔小心食到D香料就會幾嗆喉。

螞蟻上樹

<<螞蟻上樹>> 粉絲好幼, 炒得乾身唔油膩! 好味!

招牌蝦膏泡瀘沽湖紅米飯
<<招牌蝦膏泡瀘沽湖紅米飯>>,待應會係你面前淋上用老雞老鴨火腿熬成的金湯配各種海鮮蝦膏湯, 變成一個紅米泡飯,少許杰身,有點像Risotto。每一粒紅米都被蝦膏精華包住,充滿鮮味!呢個一定要試!

肉汁蘿蔔心

<<肉汁蘿蔔心>>將平凡既食材煮到不平凡,往往係最令人驚喜的! 只用蘿蔔中間最嫩的部分入饌,經長時間燘煮,蘿蔔入哂味,好淋身,肉汁惹味,用黎送飯一流。如果食呢道菜,記得叫碗白飯!

紅糖糍粑

<<紅糖糍粑>>以糯米為主,外脆內軟,煙煙韌韌,沾上用紅糖煮成並加入藜麥的糖槳,滿口幸福感!

藜麥鍋炸

<<藜麥鍋炸>>一定要試,一定要試,一定要試(重要既事要講三次),因為真係好食到不行! 呢道幾近失傳的菜餚,類似炸鮮奶,但外面沾上藜麥再炸,一D都唔油膩,外脆內軟,食前點一點鍊奶,口感更佳!

本人對四川菜本身無咩認識,因為一提起四川菜就會自動聯想到“辣”。聽經理講,四川菜主要分成都同重慶兩個派系,重慶菜比較粒粗獷同辣, 成都菜則剛柔並濟,所以唔食得辣既人都可以一試。

映水芙蓉已經列入左我既回頭list! 下次再見!
2018-07-20
核桃沙津釀小蕃茄