2020-11-06 423 瀏覽
月前去過新匯聚餐廳, 深深被他們小食吸引, 老闆閒時也走來問下D餸如何?啱食嗎?從而得知, 佢地有間做打冷的, 也在附近, 當時知道已經雙眼發光~身為潮州人, 打冷是我的家鄉菜喎, 下次一定去會一會。選擇星期四閒日人客不多的日子去新匯聚打冷小廚, 這店比較隱蔽, 在停車場入口, 遠望才見到, 車場門口都有小廚的燈箱指示, 如果要去, 就要留意一下啦!原來新匯聚餐廳同新匯聚打冷小廚D食物差不多有80%相似架。去之前已經諗定必食滷水鵝, 點知…去到這間, 見到又有咖喱魷魚、藥膳雞腳, 口水都流哂啦, 點忍得住唔叫呢, 一於encore.再加埋打冷必叫嘅九菜豬紅先, 嘩,依碗九菜豬紅都幾大碗, 九菜爽甜, 豬紅又入味。原來這間小舖都有杏汁燉豬肺湯, 之前係一間西環食肆中過伏, 抱着勇於嘗試嘅心態, 叫了一盅來品嚐, 可能沒有什麼期望, 反而嚐到一碗真材實料的豬肺湯, 杏汁味濃, 有雞腳, 豬骨, 而豬肺也不少, 亦沒有羶味, 合理價錢, 值得一試。當左右思量再點什麼嘅時候, 老闆介紹芝士焗日本大元貝(伊麫底),心諗都好喎, 一定飽肚呢。一隻大元貝上枱係舖滿芝士伊麫,好彩仲食到元貝嘅鮮甜。
再加埋打冷必叫嘅九菜豬紅先
, 嘩,依碗九菜豬紅都幾大碗, 九菜爽甜, 豬紅又入味。