2021-12-19
呢幾日天氣好凍,所以lunch 決定同朋友兩個去打邊爐。今日揀左旺角既一鍋堂,呢家新出左湯底同金寶湯合作,好似幾好味咁,之前係荃灣食過,餐廳食物係任食,食物質素幾好。下午時段有三個餐揀,我地揀左B餐,有好多肉類選擇,尤其個牛脷心托,切得好薄,好易熟,個牛脷牛味濃,肉質柔嫩。紐西蘭羊卷肉羊味濃,但唔會好羶,薄薄地容易入口。封門柳原來係,牛橫隔膜肌肉,每隻牛只有一條,較為罕有。油花較少,肉質鬆軟,牛肉味極為濃郁。呢個幾低食,食次可以任食啦洗就住就住。其他食物既種類亦好多,有竹笙,有花膠,有脆肉皖魚,仲有蜆,全部食物都好新鮮,花膠大大隻,好有膠質,咬落好有口感夠彈牙; 魚同d蜆好有鮮味,呢間餐廳唔會因為任叫而比d質素差的海鮮,值得一贊!係蔬菜櫃到,仲見到有羽衣甘藍,第一次見,即刻試吓,打爐又幾好味,個菜吸左d湯的鮮味,食落去唔會有菜渣,好特別。